2024. április 28. - Valéria

Egésznapos lesz a nezeti csúcs

Egész napos is lehet a szombatra összehívott nemzeti csúcs, amelynek már megvan az ülésrendje és a pártok felszólalási sorrendje. Erről Budai Bernadett kormányszóvivő beszélt szerdán az MTI-nek.
2008. október 15. szerda 16:08 - Hírextra
A tanácskozás délelőtt 10 órakor kezdődik, és legkésőbb délután 5 óráig tart - közölte a szóvivő.
Budai Bernadett azt mondta, a delegációkban a pártelnökök, a frakcióvezetők és az európai parlamenti küldöttségvezetők vesznek részt. A pártok ültetési sorrendje az elnökök családneve szerinti ábécé szerint lesz, tehát ez alapján MDF, SZDSZ, MSZP, Fidesz, KDNP lesz a sorrend.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a tanácskozás levezető elnökei az Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és korábbi elnökei lesznek: Pálinkás József kezdi az elnöklést, őt Vizi E. Szilveszter és Glatz Ferenc követi.

A megnyitót Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mondja, utána Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Veres János pénzügyminiszter ad tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket tettek a pénzügyi válság kezelése érdekében.

Ezután jönnek a pártok felszólalásai 15 perces időkeretben, parlamenti erősorrend szerint (MSZP, Fidesz, KDNP, SZDSZ, MDF). A pártdelegációknak összesen van 15 perce, a tagoknak maguknak kell dönteni arról, hogyan osztják ezt be.

Arról, hogy a többi meghívott milyen sorrendben szólal meg, még folyik az egyeztetés - tette hozzá a szóvivő.

A pártok kedd délután egyeztettek a találkozó részleteiről. A nemzeti csúcsra összesen 63 embert hívtak meg.

Eddig négyen - Sólyom László jelenlegi, Göncz Árpád és Mádl Ferenc volt államfő, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke - jelezték, hogy nem vesznek részt a miniszterelnök által kezdeményezett szombati nemzeti csúcson. Az öt parlamenti párt vezetője elmegy, ahogyan három volt miniszterelnök, a tudományos akadémia jelenlegi és két volt elnöke, továbbá a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi, és három korábbi elnöke is.

Gyurcsány Ferenc vasárnap kezdeményezte a nemzeti csúcsot, hétfőn pedig bejelentette, hogy szombaton tartják a találkozót. A 40-50 fős testülettől azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

A miniszterelnök azt szorgalmazta, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.

A nemzeti csúcsra meghívták az önkormányzati szövetségeket, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban lévő hat szakszervezetet és kilenc munkáltatói szövetséget, Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét, Demszky Gábor főpolgármestert.

Az MTI úgy tudja, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője is ott lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását