2024. április 28. - Valéria

Egyből négy – videóval

11. hó 11-e van, így nem csoda, hogy a mai napot az egyes szám bűvöletében töltjük. Mivel négy darab is található belőle a mai dátumban, ezért négy videoklippel készültünk. Olyan előadókkal, mint a Metallica, a U2, a Queen, és a rockzene „líraibb
2008. november 11. kedd 19:00 - paulson
Talán az egyik legismertebb szám, melynek címe az „Egy” a Metallica zenekaré. A csapat negyedik stúdióalbumának negyedik száma (lám, ma a négyes bűvöletébe is estünk) a „One”, melyért 1990-ben Grammy-díjat is kaptak. A dalszöveget Dalton Trumbo novellája ihlette, aminek főhőse az első világháborúban szenved súlyos sérülést. Elveszti a végtagjait, a száját, a szemét és a fülét, egyedül az agya működik. Nem lát, nem hall, beszélni sem tud, csak gondolkodni. A sokkoló történethez rendkívül találó a zene. A Metallica egyik felejthetetlen mesterműve.








A második zenekar nevében is szerepel a kettes szám. A U2-ról van szó, ez a csapat is sokat köszönhet az „egyesnek”: a „One” az ír banda egyik legismertebb és legnépszerűbb dala. Az 1991-es Achtung Baby harmadik kislemeze – talán a Trabantos klip miatt – gyermekkorom óta Németország újraegyesítéséhez kötődik, annak ellenére, hogy szerelmes számként is értelmezhető. Habár Edge nem igazán érti, hogy mi keresnivalója van a dalnak esküvőkön. Más értelmezések szerint Bono apjához való viszonyát feszegeti a szövegben. Az énekes egyik, a dalt magyarázó nyilatkozatában a „We are one, but we're not the same” (nyersfordításban: Egyek vagyunk, de különbözünk.) sorra hívta fel a figyelmet. Ez alapján persze mindhárom értelmezés lehet helytálló.

Mindenesetre a U2 teljes munkásságát tekintve nem a legfontosabb daluk (a 20 legjobb közé sem sorolnánk), azonban túlnőtt a zenekaron, és valljuk be nem rossz, csak tőlük nem a legjobb. (Az albumon a közvetlenül a közvetlenül a One után található „Until the End of the world” például magasan veri.)







Nehéz két olyan rockzenei szempontból meghatározó együttes után mint a Metallica és a U2 egy harmadik egyenértékűt felkonferálni. Azonban a Queen állja a sarat ilyen szempontból. Sokat vívódtunk, hogy a „One Vision” című dal koncertfelvételét, vagy az egy kicsit viccesebb Freddie Mercury humorával átitatott stúdióbeli ökörködést. Végül a teljes szám mellett döntöttünk, de akit érdekel az „átköltött” verzió, kattintson ide). Találós kérdés: mi a közös ebben a dalban, és a fentebb említett U2 album egy másik nagy slágerében? Egy varázslatos szókapcsolat. Ugyanis a Queen dal elején hallható „megfordított” szöveg ennyit tesz visszafelé: „God works in mysterious ways”, ami az Achtung Baby másik már-már unalomig játszó slágerére rímel „She moves in mysterious ways”.

Persze a One Vision a régebbi, az 1985-ös dalt a legenda szerint a Live Aid fellépésük okozta eufória hívta életre.








A négyes utolsó „egyesét” egy triónak köszönhetjük. Még a rockzene világában sem rosszul csengő nevekről van szó, hiszen Bryan Adams, Sting és Rod Stewart közös produkciójáról van szó. A dal az „All for Love”, ami a muskétások „Mindenki egyért, egy mindenkiért” jelszavából lett a romantikus hangulat kedvéért átköltve. Tartozunk a vallomással, hogy a dal félig-meddig a mókás, magát nem túl komolyan vevő film, és az eredeti francia regény miatt került be a négyesbe.





Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását