2024. április 29. - Péter

Nem tudni, hogy van e élet a Marson

Az amerikai tudósok egyelőre nem tudják megmondani, hogy a Mars északi pólusának vidékén leszállt Phoenix automatikus laboratórium talált-e olyan helyet, ahol létezhetett az élet valamilyen formája.
2008. december 16. kedd 20:46 - Hírextra
A Phoenix májusban érte el a Mars felszínét, és már befejezte az adatok Földre továbbítását, tekintve, hogy leszállókörzetében beállt a meglehetősen zord tél.A kutatók az adatokat modellezve igyekeznek utánajárni annak, hogy például az időjárási körülmények kedveztek-e az életcsírák kialakulásának.

Az időjárási körülmények az eddigi vizsgálatok alapján meglehetősen változatosak a Mars sarkvidékein. A poros nyári napokat télen talaj menti fagyok és metszően hideg köd váltja fel.
A későbbi, pontosabb számítógépes modellezések fedhetik fel, hogy mi történik akkor, amikor a bolygó hosszanti tengelye a mostaninál nagy szögben leng ki, ami jelentős mértékben hat a Marson az évszakok változására.

A szakemberek közelebb kívánnak kerülni annak a kérdésnek a megválaszolásához is, hogy a Phoenix leszállókörzete valaha nedvesebb volt-e a mostaninál, vagyis: volt-e ott elegendő víz az élet kialakulásához.

Ha majd meg tudják határozni ezeknek az éghajlati változásoknak a jellegét és természetét is, vonhatják le a végleges következtetésüket a kutatók a marsi élet esetleges létezéséről. A kérdés eldöntésénél más tényezőket is figyelembe kell venni. Nehézséget okoz például az is, hogy a Phoenix minikemencéiben megolvasztott talajminta a kelleténél szilárdabbnak bizonyult, és nem annyira porhanyósnak, mint más szondák által gyűjtött talajminták.

Az Amerikai Geofizikai Unió éves konferenciájának kezdőnapján a kaliforniai San Franciscóban a Phoenix által küldött adatok elemzői egyelőre a vizsgálat kezdeti lépéseiről tudtak beszámolni, de ígéretük szerint a következő évben a mostaninál több eredményről tudnak hírt adni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását