2024. április 28. - Valéria

Az év eseménye

A Hírextra szerkesztősége is évet értékelt: megpróbáltuk kitalálni, mik voltak a 2008-as év legmeghatározóbb momentumai. Szubjektív összefoglalónk nagyobb lélegzetű eseményeket felidéző fejezete következik: válság van.
2008. december 30. kedd 12:43 - Szalay Gergely
Mozgalmas év volt a 2008-as, számos fontos pillanattal. Megpróbáltuk kideríteni, ezek közül mi lehet a legfontosabb. Némi szórás itt is volt (mint minden témában), de fő vonalként kiemelhető a gazdasági válság: a legtöbbünknek ez marad meg az évből (Barack Obama, az első afroamerikai USA-elnök is fut még, de ő egyelőre csak következő elnök, nem tudjuk, mit is tesz, ha tényleg rajta állnak a dolgok. Mi mindenesetre drukkolunk neki, hogy a bőrszínénél többet is hozzá tudjon tenni a történelemhez).

Ennek megfelelően a legtöbb válasz a válságról szólt – vagy ebben a kérdésben, vagy a többiben. A legtöbb szavazat mindenesetre erre érkezett.

Volt egy olimpia is, amin lényegesen kevesebb aranyérmet sikerült összeszedni, mint azt a hivatásos optimisták várták – ennek megfelelően mindegyiknek legalább duplán kell örülni. Így teljesen megérdemelten kerültek fel a listára a vízilabdás srácok (és valószínűleg csak helyszűke miatt maradt ki a Janics-Kovács páros zavarbaejtő története).



A szerkesztőség világpolitikai elkötelezettségét semmi sem bizonyítja jobban, hogy két külföldi esemény is felkerült a listára: egyrészt a Kongóban kiújuló háború, ami több következménnyel járhat, mint sejthetnénk, másrészt a nemzetiségi küzdelmek – diplomáciai és gyakorlati értelemben is, Kosovotól Dél-Oszétiáig: egyik helyen a nemzeti önrendelkezés fontosságára mutattak rá az érintettek, másik helyen a világpolitikai erőviszonyokra az oroszok – legalábbis kollégánk indoklása szerint. Külön figyelmet kaptak a romániai választások is – itt az erdélyi magyarság helyzete miatt mindig érdekes, mi történik.

Hasonló logika mentén akár a dunaszerdahelyi sportéletet is említhetnénk: amióta békés radikáljobbos szurkolók (köztük a galamblelkű Budaházy György) feltűntek egy meccsen, ahol nagyon csúnyán megverték őket a szlovák rendőrök, a korábban sem tökéletes magyar-szlovák viszony még tovább romlott.

Szerencsére voltak békésebb pillanatok is: megérkezett Magyarországra is az iPhone 3G, az Apple trendteremtő telefonja, és a Google is előállt saját mobilplatformjával – amire máris egyre több gyártó csap le.

Nem csak vér van a világon. Vagy mégis? Önök szerint mi volt az év legfontosabb eseménye?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását