2024. április 28. - Valéria

Világörökségbe borul az ország?

Megalakult az a bizottság, amely a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) keretein belül megkezdi Hévíz, a Tihanyi-félsziget és a Tapolcai-medence vulkanikus tanúhegyei világörökségi listára szóló pályázatának előkészítését - tájékoztatta az MTI-t a bizottságot
2009. január 2. péntek 08:05 - Hírextra
A keszthelyi országgyűlési képviselő, a BFT-ben a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács küldöttje, elmondta: az előkészítés 2003-ra nyúlik vissza, akkoriban a keszthelyi kistérség vállalta fel ezt a feladatot. Nem titkolta, hogy több kérdés is nyitott, mert az érintett települések egy része még bizonytalan, és az sem körvonalazódott pontosan, hogy milyen kategóriában is pályázna a térség, amely most kultúrtájként szerepel a várományosok listáján.

Több település részéről is felmerültek aggályok, hogy érdemes-e a cím elnyerésére pályázni, mert például a beruházásokat, a beépíthetőséget korlátokhoz köti a világörökség részévé nyilvánítás. Nagy előnyként jöhet számításba ugyanakkor, hogy a világon számos turista kifejezetten szívesen keresi fel azokat a területeket, ahol ilyen látnivalókkal, értékekkel találkozhat - mondta Mohácsi József.
Nem eldöntött még az sem, hogy a kulturális örökség vagy a természeti kincs kategóriáját célozza meg a régió. Van olyan elképzelés ugyanis, amely szerint csak a hévízi gyógytó forrását, mint természeti kincset nyilváníttatnák a világörökség részévé.

A pályázatért dolgozó bizottságban a három érintett megye egy-egy képviselője, a zalai Mohácsi József mellett, Sárdi Árpád (MSZP-SZDSZ), a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Bóka István (Fidesz-KDNP-MDF), Balatonfüred polgármestere vesz részt szavazati joggal. Az előkészítés programjának részeként hamarosan létrehoznának egy térségi világörökségi bizottságot is - tette hozzá Mohácsi József.

A képviselő úgy látja: az igazán csak most induló előkészületek után három évre van szükség ahhoz, hogy a világörökségi listára történő felvétel pályázatát a tervek szerint 2012-ben be tudják nyújtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását