2024. április 28. - Valéria

Elkészült a jelentés

Átadták az UNESCO Világörökség Bizottságának a Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtájról és az Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónájába tartozó Belső-Erzsébetvárosról szóló világörökségi megőrzési állapotjelentéseket. A jelentés csak egy erőművi blo
2009. február 2. hétfő 17:43 - Hírextra
Mezős Tamás értékelése szerint az elmúlt esztendő nagy eredménye, hogy egyik helyszínen sem történt helyrehozhatatlan változás.

A jelentésről a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VMNB) ügyvezető elnökeként is beszámoló Mezős Tamás leszögezte: a hazai örökségvédelem nem kívánja a fejlődést akadályozni, mivel az eddigi hagyományoktól eltérő, alternatív lehetőségeket kínáló mezőgazdasági vagy ipari tevékenység akár a tájsebek begyógyításában is segíthetne. "Ez javítaná a terület értékeit, turisztikai vonzerejét, amivel munkalehetőségeket teremtene" - hívta fel a figyelmet az örökségvédelmi szakember.

Az állapotjelentés azt javasolja: több feltétel teljesülése esetén is csak egy erőművi blokk épüljön meg a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőműben, a beruházás folytatásáról öt év után döntsenek - mutatott rá a KÖH elnöke, hozzátéve, a dokumentum segíthet megtalálni a mindenki számára megfelelő kompromisszumot.

Mezős Tamás a régi pesti zsidónegyedként is gyakran említett Belső-Erzsébetvárosról szólva úgy fogalmazott: "ez az a terület, amellyel kapcsolatban a nemzetközi sajtó a leginkább elmarasztal minket, ahol a legtöbb jóvátehetetlen hiba történt az elmúlt években".

"Az az erő, amelyet elvárnak a hivataltól, az olyan gazdasági erő kellene legyen, amelyre a KÖH-nek nincsenek lehetőségei" - hívta fel a figyelmet a szervezet elnöke. Mint megjegyezte, a védelem megadása egy-egy épületnek önmagában nem szünteti meg a problémát. "A megoldást a hivatal számára az jelenti, ha a védendő épület megmaradását és méltó használatát biztosítva látjuk" - mondta el a KÖH vezetője.

Mezős Tamás a kiutat a partnerkeresésben látta: elmondása szerint Hunvald Györggyel, Erzsébetváros polgármesterével egy olyan program létrehozásában állapodtak meg, amely a többi kerülettel együtt keresett volna megoldást az építészeti örökség megőrzésére. "Az elmúlt év egyik legnagyobb csalódása volt, hogy erre nem nyílt lehetőség" - jegyezte meg, hozzátéve, azért bízik a folytatásban.

A KÖH elnöke utalt rá, hogy az állam közreműködése nélkül lehetetlen lesz tartós megoldást találni, így a készülő örökségvédelmi törvénynek kedvezményekkel kell ösztönöznie a befektetőket a rehabilitációs szemléletre.

Fejérdy Tamás, a KÖH elnökhelyettese, a VMNB titkárságvezetője hozzátette: az UNESCO Világörökség Bizottsága a januárban átadott jelentések alapján dönt arról, szükséges-e a két világörökségi helyszín további megfigyelése, esetleg újabb jelentés benyújtása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását