2024. április 28. - Valéria

A Filmfesztivál 1989 körül forog

Az európai 1989-es nagy forradalmi átalakulás a központi témája az április 14-én kezdődő 21. Drezdai Filmfesztiválnak. Idén első alkalommal külön a gyermekeknek szóló filmekkel és programokkal is készülnek a szervezők.
2009. március 30. hétfő 20:23 - HírExtra
A fő témához kapcsolódóan hét külön kategóriában lesznek láthatók rövidfilmek, többek között lengyel, magyar, szlovák, brit és német alkotások. Az "A Wall Is A Screen" (A fal vetítővászon) projekt keretén belül húsz évvel ezelőtt fontos filmeket fognak vetíteni Drezda belvárosában a házak homlokzatára.

A programsorozat bevezetőjéül fiatal alkotók zenésítik meg azokat a német, valamint közép- és kelet-európai rövidfilmeket, amelyek a politikai fordulat napjait jelenítik meg. A fesztivált négy év kihagyás után ismét bál zárja majd április 19-én.

Az idei az első alkalom, hogy külön a gyermekekre is gondoltak: összesen 27 rajzfilmet vetítenek nekik, ezek között láthatják például a Kisvakond kalandjait. A családi programra vágyókat további tíz film várja. A kicsiknek megrendezik a "világ első gyerekfilmbálját".
A fesztivál díjaiért, a nyolc Arany Lovasért 70 film száll ringbe, ezeket a 75 országból érkezett 2134 alkotás közül válogattak ki. Negyvenhárom film a hét nemzetközi kategóriában, 27 pedig a német filmeknek kialakított öt kategóriában versenyez.

Különlegességnek számít Akjoltoy Bekbolotov kirgiz rendező, hiszen országa először vesz részt a szemlén. Reto Caffi svájci és Runar Runarsson izlandi rendezővel két Oscar-díjra jelölt résztvevője is van a fesztiválnak.

A több mint 60 ezer euró összdíjazású Drezdai Filmfesztivál Európa egyik legrangosabbja. Az elsősorban rövid- és animációs filmeket bemutató szemlét 1989 óta rendezik meg; tavaly 21 ezer látogatójával nézettségi rekordot döntött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását