2024. április 27. - Zita

Támadnak az analfabéták

Az Egyesült Államokban 30 millió amerikainak, a 14 százalékának hiányzik az alapvető írás- és olvasáskészsége.
2009. május 11. hétfő 06:45 - HírExtra
A jelenség okait és hátterét feltérképező friss kormányzati tanulmány azt állapította meg, hogy a szegénység, a származás, az anyanyelvi háttér, valamint a különféle alkalmatlansági tényezők játszanak szerepet.

A szóban forgó 30 millióból 7 millió szinte analfabétának tekinthető, olyan alacsony szintű az olvasási készsége. Ebbe a csoportba olyan emberek tartoznak, akik például nem tudják elolvasni egy patikában a gyógyszeren feltüntetett "felnőtt" feliratot vagy azt a szöveget, amely azt magyarázza, mi a teendő túladagolás esetén.

A felnőttkori analfabetizmus olyan alapkérdés, amelynek a rendezése sok más társadalmi problémát segítene megoldani - mutatott rá David Harvey, a ProLiteracy New York-i lobbicsoport vezetője.

Kifejtette, hogy az írási és olvasási nehézségek összefüggésben vannak a bűnözéssel, az egészségügyi rendszer működtetésével, de még a pénzügyi válsággal is. Tudvalevő, hogy sok ilyen ember, aki aláírta a nem elsődleges jelzálogpiaci hitelszerződéseket, nem értette meg, mihez adta aláírását.

Az ABC News szerint a washingtoni kongresszus a következő hónapokban törvénymódosítást fog elfogadni egyebek között az olyan programok finanszírozásának növeléséről, amelyek a felnőttek írás- és olvasáskészségének javítását célozzák. Az ez irányú szövetségi támogatás az utóbbi években folyamatosan apadt - mondta Harvey.

Az oktatási minisztérium programfelelőse rámutatott, hogy az egyik elsődleges gondot az alapvető olvasási és szövegértési készség hiánya jelenti. A felmérés szerint csaknem kétszer több embernek vannak gondjai az angol nyelvű szövegek olvasásával azok között, akik az általános iskola előtt spanyolul beszéltek, mint azok körében, akik angolul érintkeztek. Az analfabéta réteg 58 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását