2024. április 29. - Péter

Beindult a fideszes politikus

Pécs új polgármestere, Páva Zsolt megkezdte a "rendcsinálást" a városban. Több önkormányzati tulajdonú társaságot is "lefejezett" és átvilágította az elmúlt évek gazdálkodását. Boszorkányüldözés vagy rendteremtés zajlik Pécs városában?
2009. július 18. szombat 09:09 - Kesjár Norbert
Páva Zsolt, Pécs két hónapja megválasztott polgármestere választási programjának „a Városháza nem a politikusoké, hanem a pécsieké” című fejezetében már megpendítette, hogy hatalomra jutása esetén változások várhatóak az önkormányzatban. Íme az eredmény!

Személycserék

Teret Pécsnek!
A személycseréken túlmenően Pávának gondja volt arra, hogy szimbolikus lépésekkel is jelezze a változást. Az első ilyen jellegű intézkedésként megszüntette a pécsi városháza előtti VIP-parkolót. A politikus szavai szerint ezzel a döntéssel „visszaadta a teret” a városlakóknak. A VIP-parkolóban addig a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők parkolhattak. Az intézkedés hatására a jövőben azonban a pécsiek használhatják ezt a területet, mert a parkoló helyére padokat raktak ki.
Forrás: MTI.
„A pécsi közszolgáltatások esetében a legszigorúbb gazdálkodást vezetjük be, amellyel megteremthetjük a szolgáltatási díjak csökkentésének vagy növekedésük megállításának feltételeit. Megszüntetjük a bosszantóan magas jutalmakat, a felháborodást keltő végkielégítéseket. Jutalom csak akkor jár egy közszolgáltatónál, ha a pécsiek elégedettek. Ezt az elégedettséget folyamatosan mérni fogjuk: mondják meg a pécsiek, hogy jól működnek-e a pécsi közszolgáltatók. Ahogyan ígértük, ígértem, kivizsgálunk minden szerződést, minden gyanús, az önkormányzati vezetés által irányított ügyet, és ha törvénysértést vagy etikailag megkérdőjelezhető ügyeket találunk, akkor a jogi lépéseket és a nyilvánosság, a pécsiek tájékoztatását nem mulasztjuk el” – többek között ezeket az ígéreteket tartalmazta Páva programja.

Az újdonsült polgármester ténykedésének első hónapjaiban nem is tétlenkedett (persze nincs is nagyon ideje erre, hiszen mindössze 2010. októberéig lesz hivatalban). Azt már az eskütétele előtt is elmondta, hogy bizonyos pozíciókban változtatásokat szeretne végrehajtani, de hangsúlyozta, hogy semmiképp sem készül tisztogatásra.

Ennek megfelelően első intézkedése az volt, hogy megvonta a három MSZP-s alpolgármester jogköreit, mondván a jelenlegi gazdasági-politikai helyzetben luxus a három alpolgármester, ehelyett kettő kellene, úgy hogy az egyik fideszes legyen.
Páva akaratát át tudta (illetve tudja) vinni a pécsi közgyűlésen is, főleg miután az MSZP frakcióból kilépett képviselők miatt megszűnt az MSZP-SZDSZ-többség.

A polgármester következő lépésként a tanácsnoki pozíciók megszüntetését és a városi tulajdonú cégek felügyelőbizottsági tagjai számának csökkentését javasolta.
Május végén Páva Zsolt megerősítette: várhatóan egy-két hónap alatt – külső szakértői cégek, szervezetek bevonásával – lefolytatják az átvilágításokat is. Külön ellenőrzik a város korábbi szerződéseit, az oktatási rendszert, a város cégeinek gazdálkodását és az önkormányzat pénzügyi-gazdasági helyzetét.

Az általánosságban megfogalmazott javaslatokon túl Páva már több konkrét személycserét is szorgalmazott. Az ún. buszeladás-botrány következményeként a polgármester utasította a Pécs Holding vezérigazgatóját, hogy hívja vissza a Pécsi Közlekedési Zrt. igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tagjait. Ezzel a lépéssel tulajdonképpen totálisan lefejezné az önkormányzat tulajdonában lévő, kulcsfontosságú városi céget.

Kavarás a pécsi buszokkal
A Pécsi Közlekedési Zrt. nemrég nettó 2,2 milliárd forintért eladta a 170 buszból álló járműparkját egy másik cégnek. A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része pedig 500-600 ezer forintos áron cserélt gazdát. A PK Zrt. azóta pedig 1,2 millió forintos havi bérleti díjat fizet a buszokért, egészen 2010-ig. Az ügy kirobbanása után Páva Zsolt feljelentést tett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.
Forrás. bama.hu
Nem sokkal később pedig napvilágot látott a következő személycsere is: Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetőjét menesztené a polgármester. Az okot elég általánosan fogalmazta meg Páva: rossz üzletpolitikát, mulasztásokat említett. (Mivel a kft. a megye és a város közös tulajdonában van, így a felmentéshez szükség van a megyei önkormányzat hozzájárulására is, amelyet minden bizonnyal meg fognak kapni, lévén a megyei közgyűlés fideszes többségű).

Amíg az eddig említetteket csupán kilátásba helyezte a polgármester, a pécsi vagyonkezelő, a Pécs Holdig vezérigazgatóját már le is váltotta. Az önkormányzati cég éléről Varga Péternek azért kellett távoznia, mert neki is felelőssége van az buszeladási-botrányban.

A fideszes polgármester eddigi munkájáról a HírExtra.hu megkérdezte Tóth Bertalant, a Pécsi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetőjét.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferooo1
2009. július 18. 18:25
ÉN FIDESZES VÁROSBAN ÉLEK FELHÁBORITÓ HOGY A KÖZMUNKÁRA BEHIVOTT EMBEREKNEK NEM TUDNAK MUNKÁT ADNI MUNKA IDŐ 1 ÓRA SÖRREL BORRAL PÁLINKÁVAL ENNYIT A MONOKI MODELLRŐL EZÉRT FIZETNEK MINIMÁLBÉRT MUNKARUHÁT STB
PEPITA
2009. július 18. 10:29
Kormányváltás után remélem az egész országban büntetőjogilag felelöségrevonják a most kormányzó pártokat. Szerintem tudatosan tették tönkre az ország gazdaságát,és többek között kiszolgáltatva leépítve,emberileg és technikailag hadsereget,rendőrséget.Minden szempontból tudatosan az ország ellen cselekedtek.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását