2024. április 26. - Ervin

Barnuljunk répával, hogy igazán szépek legyünk!

Sokan talán nem is tudják, hogy a karotinokkal sokkal könnyebben, és gyorsabban lebarnulhatunk, így nem kell a tűző napon megpörkölődnünk. Már csak a túladagolással kell vigyázni, mert a túl sok karotin nem mindig jó.
2009. augusztus 1. szombat 12:49 - Kővári Adrienna
A nyár minden percét ki kell arra használni, hogy szép csokibarnára sülhessünk, s majd mutogathassuk barnaságunkat az irigykedő szemeknek. Ráadásul, ha sikerül jól lebarnulnunk, akkor az még a télen is kitarthat. Egyszer-kétszer ráteszünk egy lapáttal a szoláriummal, s máris olyan, mintha nyár lenne.

Ez igazán hívogatóan hangzik, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a barnulásnak mennyi veszélye van, az erős sugarak tönkre is tehetik bőrünket. Ennyit pedig nem ér meg a barnaság, még akkor sem, ha napokig, hetekig nagyon szép lehet tőle az ember. Akkor mi a teendő, ha mégis szeretnénk levetkőzni fehérségünket, de közben egészségünkkel is törődnénk?

Veszélytelen barnaság

Karotint tartalmazó ételek
Sárgarépa, sütőtök, paradicsom, sárgabarack, paraj, édesburgonya, kelkáposzta, spenót, zeller, koriander, kakukkfű, manióka, mangó. Kapszula formában is hozzá lehet már jutni.
Léteznek különböző módszerek, amik segítségével átvarázsolhatjuk bőrünk színét. Ilyenek a barnító krémek, testápolók. Ezeket az ember, ha magára keni, már párnap elteltével megfigyelheti a változást. Teljesen veszélytelenek, csak oda kell figyelni a használatukra. Mindenkinek más típusú a bőre, így megeshet, hogy kinek ez, kinek az válik majd be. Mindenhol alaposan kenjük be vele magunkat, még az arcunkat is, majd hagyjuk, hogy bőrünk beszívja a krémet. Ha lehet, este fürdés után használjuk ezeket a készítményeket.

Különböző természetes anyagokkal segíthetjük is a barnulást, ilyen az A vitamin. Ennek két fajtája van, az egyik retinol, amit inkább állati eredetű élelmiszerekben találhatunk meg. A másik típusa a béta-karotin, ami a növényi eredetű élelmiszerekre a jellemző.

Igazi csodára lelhet az, aki kellő mennyiségű béta-karotint fogyaszt. Ugyanis az A vitamin beépül közvetlenül a bőr alá, s védi azt az erős UV-sugárzástól. Egyfajta szűrűként funkcionál, s közben elősegíti az egyenletes lebarnulást.

„Az valóban igaz, hogy van egy belső bőrvédő hatása, mert fokozza a pigment termelést. Érdemes nemcsak a béta-karotint szedni, hanem a többit is. Ma már léteznek olyan készítmények, amelyek komplex karotinokat tartalmaznak, nemcsak a béta található meg benne, hanem a likopen is, ami egy nagyon fontos komponens. Ettől szép barna lesz az ember bőre, és ad egyfajta védelmet is neki” – mesélte a HírExtrának dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász.

Mikor fogyasszuk?

Jótékony hatásai a Béta-karotinnak
Védi a sejteket a sérülésektől, a nyálkahártyát is megtisztítja, így a daganatok kialakulásának az esélyeit is csökkenti. A nőknek kifejezetten hasznos, mert selymesebbé varázsolja a hajat, meggátolja a körmök betöredezését, barnít, és a látásunkra is jótékony hatással van.
Ha nyaralni készülünk, akkor mindenképp gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű béta-karotin bevitelről, mert ezzel rengeteget segíthetünk barnulásunkon, s még a káros sugaraktól is védve leszünk. Ez nem jelenti azt, hogy ezek után büntetlenül kimehetünk a napra, továbbra is csak óvatosan tartózkodjunk az erős sugárzás alatt, és a naptejet se hagyjuk otthon.

Nemcsak nyáron fogyasztható, hanem az év minden szakában, de igaz, hogy csak a meleg hónapokban ennyire hatékony. Mivel rengeteg jótékony hatásáról ismertek a karotinok így bátran éljünk vele, csak próbáljuk megtartani a mértéket.

Legyünk óvatosak!

A béta-karotinnak egyetlen rossz tulajdonsága van, ha túl sokat fogyasztunk belőle, könnyen besárgulhat tőle a bőrünk. „Felléphet sárgaság, ha túladagoljuk. Bár megijedni nem kell tőle, mert ez nem az a fajta sárgaság, ami a máj rendellenes működésére utalna. Ez inkább a pigment anyag, amitől kicsit sárgásabb lehet a bőr, amikor lebarnul” – nyilatkozta dr. Nagy Zsuzsa.

Ez azonnal elmúlik, ha pár napig mellőzzük a karotinokat, utána újra visszanyerhetjük eredeti színünket.

Komolyabb mellékhatások

Sajnos a karotinnal is csak óvatosan kell bánni, mert ha érzékenyebben reagál rá a szervezetünk, és túl is adagoljuk, akkor gondjaink adódhatnak vele. „Én már találkoztam olyan pácienssel, aki teljesen egészséges volt, csak a béta-karotint szedte, és a máj enzimjei megugrottak. Ha természetes anyagot nagyobb dózisban szedünk, előfordulhat, hogy szélsőségesen reagál rá a szervezetünk. Ezért sem szedhetünk be akármennyi béta-karotint" – magyarázta a doktornő a HírExtrának.

Természetes anyagokkal nehezen adagolhatjuk magunkat túl, ez inkább a kapszulákra vonatkozik. Ha valaki karotinos készítményeket szed, akkor mindenképp tartsa be a dobozon szereplő leírást, mert abból nagy baj nem lehet. „Nem javaslom a folyamatos szedését. Az első időkben érdemes egy labor vizsgálatot csináltatni, s ezt két-háromhavonta ismételjük is meg. Így ellenőrizhetjük, hogy a májunkkal minden rendben van-e” – tette még hozzá dr. Nagy Zsuzsa.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását