2024. április 28. - Valéria

25 éves az Elite, készül a folytatás

Huszonöt évvel ezelőtt jelent meg minden idők egyik leghíresebb számítógépes játéka, az űrkereskedős és szimulátor elemekkel felvértezett Elite.
2009. szeptember 23. szerda 18:14 - HírExtra
David Braben, aki az Elite egyik fejlesztője volt, nemrég jelentette be, hogy már dolgoznak a folytatáson. Ugyanakkor megjelenési dátummal még nem kecsegtette a publikumot, pusztán annyi árult el, hogyha ténylegesen késznek érzik a következő részt, akkor dobják piacra, félkész, hibás terméket nem akarnak kiadni a kezük közül.

Az eredeti játékot Braben és Ian Bell fejlesztő készítették és azonnal hatalmas siker volt: több százezer példányt adtak el belőle. Eleinte BBC Microcomputers gépeken volt kapható, később - többek között - a nyolcvanas években Magyarországon is népszerű ZX Spectrumra és Commodore 64-re is megjelent. Az Elite egyike volt az első nyílt világú játékoknak, több mint nyolc univerzumot tartalmazott és a játékos igazi célja az volt, hogy "ártalmatlanból" (a játékos alapszintje) "elitté" váljék.

Braben a BBC hírszolgálatának elmondta, hogy igazából nem is gondolták, hogy olyan játékot fejlesztenek majd, amely az üzletek polcaira kerül, pusztán a saját szórakoztatására készült. "Az egyetemen dobtuk össze és nem számítottunk rá, hogy ilyen népszerű lesz" - tette hozzá.

Ian Livingstone, egykor a Kaland, Játék, Kockázat könyvek írója és most az Eidos játékkiadó cég igazgatója szerint az Elite nem csak az egész játéktörténelem egyik legnagyobb mérföldkövének számít, de ennek is köszönhette a brit játékipar, hogy komolyan vették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását