2024. április 27. - Zita

H1N1: a harmadik elhunytnak nem voltak vírusos tünetei

Nem voltak influenzás tünetei annak a fiatal nőnek, aki a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) klinikáján halt meg, és szervezetében kimutatták az új típusú influenzavírust.
2009. október 8. csütörtök 18:35 - HírExtra
Orosi Piroska, a DEOEC Kórházhigiéne és Infekciókontrol tanszékének vezetője az MTI-nek csütörtök délután elmondta: a hölgy végső stádiumban lévő daganatos beteg volt, a H1N1 vírust szervezetében a kórbonctani vizsgálatok során mutatták ki.
A klinikán ez volt a második eset, amikor H1N1-gyel fertőződött beteggel volt dolguk; júliusban egy ötéves kisfiúnál mutatták ki a vírust, de ő a szakszerű kezelések következtében meggyógyult.

Orosi Piroska a nő halálának pontos okáról nem tudott tájékoztatást adni. Hozzátette, hogy semmilyen kiemelt intézkedésre nincsen szükség a klinikán. Betartják a szokásos higiénés szabályokat, illetve kiemelt figyelmet fordítanak a betegség által veszélyeztetett csoportokra.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón közölte: egy fiatal nő a harmadik áldozat, akit daganatos betegség miatt kezeltek; kemoterápiás és sugárkezelést kapott, ezért a különösen veszélyeztetett csoportba tartozott. A nő fertőzöttségére a múlt heti halálát követő boncolás során derült fény.

Az ÁNTSZ a bejelentés után azt közölte az MTI-vel: egy 33 éves nő, aki nemrég szült és rosszindulatú daganatos betegség miatt kezelés alatt állt, október 2-án halt meg. A kórbonctani vizsgálat során az új típusú influenza A(H1N1) vírusával való fertőzöttség is igazolódott a betegnél.

"Végső diagnózis a folyamatban lévő szövettani vizsgálatok eredménye után mondható, jelenleg annyi tudható, hogy a betegnél az emlőrák miatti kezelések nyomán fellépő szövődmény (tüdőgyulladás) és az azt követő szívelégtelenség a halál oka. A folyamatban lévő szövettani vizsgálatok lezárását követően ad a patológus végleges diagnózist" - áll a közleményben.

Az ÁNTSZ kiemelte: az eset rámutat arra, hogy a rizikócsoportba tartozó, többszörösen veszélyeztetett betegek (krónikus megbetegedés: rosszindulatú daganat, gyenge ellenálló képesség, terhesség) különösen ki vannak téve az újinfluenza-fertőzésnek.
A 33 éves nő az új influenza harmadik áldozata Magyarországon,.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását