2024. április 28. - Valéria

Az új termékdíjtörvény 160 ezer kereskedőn segítene

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításának lényege, hogy a kereskedők kikerülnek a termékdíj-fizetési kötelezettség hatálya alól, ezzel mintegy 160 ezer kereskedő adminisztratív terhei csökkennének, és a szűkebb kötelezetti kör miatt egyszerűsödne a díjfizetés ellenőrzése is - fejtette ki Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a törvényjavaslat általános vitáját felvezető expozéjában a Parlamentben hétfőn.
2009. október 12. hétfő 23:00 - HírExtra
A termékdíjas szabályozás eddigi rendszerével szemben, ahol - a hulladékgazdálkodási felelősség megosztására figyelemmel - a kereskedelmi csomagolás esetén mind a gyártó (első belföldi forgalomba hozó), mind a kereskedő (első továbbforgalmazó vevő) fizetésre kötelezett volt, az új szabályozás alapján teljes egészében a gyártó válik kötelezetté, a kereskedő pedig a termékdíj-fizetésre kötelezettek köréből kikerül. A továbbiakban tehát a kereskedő eddigi fizetési kötelezettségeit is a gyártó fizetné meg - olvasható a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló törvény általános indokolásában.

Szabó Imre felszólalásában hangsúlyozta: a módosítás jelentős adminisztratív, ezen keresztül pedig anyagi terhet vesz le a kereskedők válláról, ami kulcsfontosságú a gazdasági válság közepette. De a gyártók számára is egyszerűsödne a bevallás, hiszen a kereskedelmi csomagolások esetén az eddigi darabszámra épülő elszámolás helyébe tömegalapú fizetési kötelezettség lépne - tette hozzá.

Szabó Imre arra is kitért, hogy a módosítás értelmében a díjköteles termékkör is változna: bővülne például azon járművek köre, amelyek gumiabroncsa után termékdíjat kell fizetni, ugyanakkor a hűtőközeg után fennálló termékdíj-fizetési kötelezettség 2010. január 1-jével megszűnne.

A zöldtárca vezetője kiemelte: a kereskedelmi egységek hulladék-visszavételi szerepe megmaradna.

A törvényjavaslatot a környezetvédelmi, a gazdasági és a költségvetési bizottság támogatta, a mezőgazdasági bizottság többsége viszont aggályokat fogalmazott meg vele kapcsolatban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását