2024. április 28. - Valéria

Pusztítanak a földalatti tüzek

Földalatti tüzek pusztítanak már hetek óta a Spanyolország keleti részén elterülő mocsaras területeken, a nyári szárazság és a vízkészlet túlzott mezőgazdasági használata miatt - jelentették be természetvédelmi szakemberek.
2009. október 14. szerda 14:14 - HírExtra
A Guadiana folyó által táplált Tablas de Daimiel Nemzeti Parkot már az 1980-as évek óta a kiszáradás veszélye fenyegeti és lagúnáinak jelentős része már teljesen el is tűnt. Idén augusztusban a forró és száraz időjárás hatására a tőzegréteg a föld alatt lángra kapott és azóta is gomolygó füstfelhők lepik el a tájat - mondta José Manuel Hernandez, a park gondozásáért felelős környezetvédelmi szervezet vezetője.

"Ez egy teljesen új jelenség a parkban. Egy erőteljes figyelmeztetés és egy egyértelmű jel arra, hogy milyen mértékű a pusztulás a parkban. A terület elkezdett süllyedni, azonnal szükség lenne az elárasztására, hogy a talajvízszint helyreálljon" - hangoztatta. A mintegy kétezer hektáron elterülő Tablas de Daimiel Nemzeti Park jelenti az UNESCO által 1980-ban Bioszféra Rezervátummá nyilvánított és számtalan madárfajnak otthont adó Mancha Humeda természetvédelmi terület legfőbb kincsét.

Ugyanakkor az ENSZ szakosított szervezete még a múlt év során felhívta a spanyolok figyelmét arra, hogy amennyiben nem állítják helyre három éven belül a park ökoszisztémáját, el fogja távolítani azt a rezervátumok listájáról. Tavaly nyáron egyébként több tucatnyi tűz pusztított Spanyolországban, mivel az ország jelentős részében a hőmérséklet szinte állandóan 40 Celsius-fokon tetőzött.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását