2024. április 29. - Péter

Százötven éves, és még szuperál!

Százötvenedik "születésnapját" ünnepli idén a világ legrégebben működő gőzmozdonya, a Graz-Köflach Vasúttársaság (GKB) 671-es tehervonat-gőzmozdonya. Szintén másfél évszázaddal ezelőtt helyezték üzembe a Graz és Köflach közti vasútvonalat.
2010. február 16. kedd 13:50 - HírExtra
A kettős jubileum alkalmából a GKB képes naptárt és emlékkönyvet ad ki, áprilisban pedig ünnepi különbélyeget jelentetnek meg a postákon. Az év során különleges utazásokkal illetve egy őszi ünneppel is megemlékeznek az évfordulóról.

Bár a 671-es nem a legrégebbi, de a leghosszabb ideje használatban lévő gőzmozdony a világon. Ez a legrégibb vontató gőzmozdony, amelyet soha nem vontak ki a forgalomból, hiszen immár százötven éve képezi részét egy vasúti társaság aktív állományának. Az élő legendát a 29-es sorozat egyik első gépeként 1860-ban építették Bécsben a királyi-császári fennhatóság alatt álló déli vasúttársaságnak.

A gőzmozdony, amely filmeken, festményeken, bélyegeken, gyermekkönyvben és számos fotón is megjelent már, az osztrák gőzmozdony-építési technika fellendülését és fejlődését jelképezi.

Aktívabb idejében elsősorban a nyugat-stájerországi területekről érkező szén szállítására vetették be. A vasparipa túlélt egy 1965-ös katasztrófát, amikor Köflachnál átszakadt a töltés, és a gőzmozdonyt a kazánig betemette a sár. A gépet sikerült megtisztítani és megmenteni, ezek után 1970-ig tolatószolgálatot látott el.

Az 1975-ben, főként GKB-dolgozókból alakult Stájerországi Vasútbarátok egyesülete elsősorban ennek az oldtimer gőzmozdonynak szentelte működését. A szervezetnek köszönhető a gőzmozdony fennmaradása, restaurálása és a mai napig tartó nosztalgiautazások megszervezése is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását