2024. április 29. - Péter

További izgalmakat tartogat a BL

Egygólos hazai győzelem Lyonban, egygólos vendégsiker Milánóban - ez a nyitómérlege a labdarúgó Bajnokok Ligája kedd esti nyolcaddöntős nyitányának.
2010. február 17. szerda 14:06 - HírExtra
Az élre kívánkozik a 2007-es BL-első AC Milan és az első számú európai futballsorozatot 2008-ban megnyerő Manchester United itáliai összecsapása, amely nem pusztán az érintett klubok gazdag múltja miatt számíthatott eleve hatalmas érdeklődésre, hanem azért is, mert a két kiváló gárda egyformán a támadófutballt részesíti előnyben.

Ennél fogva már az első találkozó is hamisítatlan focicsemegét ígért a szurkolóknak, akik egy kitűnő meccs képében meg is kapták a kellő élményadagot az olasz-angol mérkőzéstől.

Meglehet, sokan vélik úgy, hogy az MU San Siróban aratott 3-2-es győzelmével gyakorlatilag már a legjobb nyolc között érezheti magát, azért illik óvatosan bánni ezzel, s maradni annál, hogy kétségtelenül lépéselőnyben van a szigetországi alakulat, ám még nem jutott tovább. Nem, mert a Milan a hazai bajnokságban mutatott, összességében jó, de messze nem hibátlan, színvonalában ingadozó játékát ezúttal kifogástalanul pazar teljesítményre cserélte fel. Olyanra, ami a március 10-i visszavágóra is kellő tartást, az akár kétgólos sikert is megalapozó önbizalmat adhat a milánói alakulatnak.

A brazil Leonardo igazgatta gárda tudniillik úgy egy órán át valósággal "oktatta" a vendégeket, pazar akciók, leleményes megoldások követték egymást, különösen az ismét régi fényében csillogó, a vezetést hamar megszerző brazil Ronaldinho jóvoltából.

Könnyen lehet, hogy ha a hazaiakkal nem igazán rokonszenvező portugál bíró befújja a Ronaldinho felrúgásáért a 16-os vonalról járó szabadrúgást, vagy ha Huntelaar belövi hatalmas helyzetét holland honfitársának, Van Der Sarnak, már az első félidőben eldől a csata kimenetele. Ám ehelyett fordulat jött: előbb egy szerencsés Scholes-találat (az angol középpályás támaszkodó ballábáról pattant a kapufa segítségével a hálóba a labda, s lett 1-1), majd a folytatásban két briliáns Rooney-fejesgól következett, s 1-3-nál minden eldőlni látszott. Csakhogy a visszafogottabban - elfogódottan? - játszó ex-manchesteri angol sztárt, Beckhamet váltó holland Seedorf zseniális sarkazással szépített, s a kapujához szögezett vendégegyüttes csak a szerencséjének köszönheti, hogy az ő, s nem a milánóiak győzelmével zárult a rangadó.

"Rooney csodálatos volt" - összpontosított csapata legjobbjának dicséretére Sir Alex Ferguson, az MU szakvezetője, hozzáfűzve, hogy szerinte csak az első húsz perc volt rossz szakasz számukra. A 3-2-es sikert pedig ekként értékelte:
"Nem gondolom, hogy ez a szerencsén múlt volna."

Milánói kollégája, Leonardo annál hangsúlyosabban emlegette fel a meccset követő sajtótájékoztatón a tőlük elpártoló Fortunát.

"A Manchester százszázalékosan kihasználta helyzeteit, mi nem, pedig megérdemeltük volna a győzelmet, amelyért mi tettünk többet. Többször is centiken múlott, és szemben velük, nekünk kifejezetten balszerencsénk volt. Nincs okom, hogy a csapatomat bíráljam, s egyáltalán nem tartom lehetetlennek, hogy 2-0-ra nyerjünk az Old Traffordon."

Egyetlen góllal győzött - hazai pályán - az Olympique Lyon, amely így pár éven belül harmadik franciaországi találkozójukon kerekedett felül a kilenc BEK- és BL-elsőségével a legeredményesebb "eurokupás" együttesnek számító Real Madridon. A kedd esti házigazda a BL korábbi kiírásaiban kétszer már hasonló forgatókönyv alapján ütötte el a továbbjutástól a blancókat: otthon nyert, a spanyol királyi gárda vendégeként pedig döntetlent játszott. Kérdés azonban, hogy harmadjára is összejön-e ugyanez, vagy az 1-0-s siker már túl soványnak bizonyul majd a három hét múlva esedékes madridi visszavágón.

"Nagy kár, hogy nem tudtunk még egy gólt szerezni - elégedetlenkedett Claude Puel, az Olympique vezetőedzője maga is. - Mennyivel jobb helyzetben léphetnénk pályára a Santiago Bernabéuban, ha lehetőségeink közül, amelyekből jócskán akadt, legalább még egyet kihasználunk! De nem tettük, így aztán ötven százalék az esély, hogy mi jutunk be a negyeddöntőbe."

Ahova immár több mint fél évtizede hiába igyekszik bekerülni a Real. Az új BL-idényre a portugál C. Ronaldóval és a brazil Kakával "agyonerősített" együttes chilei mestere, Manuel Pellegrini azonban a vereség dacára bizakodó:

"Nem jó eredmény a 0-1, hiszen kikaptunk, s mi egy gólt sem szereztünk, ami pedig rendkívül fontos lett volna. Ezzel együtt meggyőződésem, hogy mi jutunk tovább."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását