2024. április 28. - Valéria

Második forduló: beszélni még nem, de kérdezni azért lehet róla

A Választási Információs Szolgálat (VISZ) szombaton és vasárnap, tehát a kampánycsend idején is hívható, ha valakinek a választással vagy a szavazás módjával kapcsolatos kérdése van.
2010. április 24. szombat 12:45 - HírExtra
Az Országos Választási Központban működő tájékozató szolgálattól a választással kapcsolatban bárki kérhet felvilágosítást.

A VISZ csak felvilágosítást adhat, de senki helyett nem készíthet beadványt, a hozzá benyújtott kifogásokat nem bírálhatja el, és vizsgálatot sem indíthat. A kifogásokkal, jogorvoslati ügyekkel a helyi, a területi, vagy az Országos Választási Bizottsághoz lehet fordulni.

Az Önkormányzati Minisztérium Roosevelt téri épületében működő VISZ szombaton reggel 9 és 14, míg a választás napján, vasárnap reggel 6 és 21 óra között érhető el telefonon a 06-1-441-16-16-os vagy a 06-40-200-717-es számon.

Választási információs szolgálatot egyébként nem csak az OVI üzemeltet, hanem a második fordulóban érintett mind az 57 egyéni választókerületi választási iroda mellett működik információs szolgálat. Ezek elérhetőségéről az Országos Választási Iroda által a választópolgárokhoz a második forduló előtt eljuttatott szórólapról lehet tájékozódni.

A választási eljárási törvény a választási irodák kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben.

Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az országgyűlési képviselők választására vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az igazolással szavazásról és a külföldön történő szavazásról.
Emellett tájékoztatást adnak a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását