2024. május 2. - Zsigmond

A közoktatási törvény módosítását kezdeményezi a KDNP

A közoktatási törvény módosítását kezdeményezi a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a Semjén Zsolt elnök és Szászfalvi László által hétfőn benyújtott módosítás az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését célozza.
2010. május 17. hétfő 17:42 - HírExtra
A parlament honlapján olvasható javaslat rögzíti, hogy ha egy adott ingatlan nem tartozik a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény hatálya alá, és a helyi önkormányzat a fenntartásában lévő ingatlanban működő nevelési-oktatási intézményét az egyház fenntartásába adja, köteles az átvevő egyház megkeresésére közoktatási megállapodást kötni.

Az egyházi közcélú tevékenység anyagi feltételeiről szóló törvényben meghatározott kiegészítő támogatás összegét az átadó helyi önkormányzatnak át kell utalnia a hozzájárulást folyósító szerv részére mindaddig, ameddig a közoktatási megállapodás érvényes.

A módosításban rögzítik, a közoktatási törvény biztosítja, hogy az önkormányzattól egyháznak átadott közoktatási intézmények finanszírozása - az átadást követően - zavartalan maradjon. A szabályozás már az 1998-2002 közti kormány alatt is létezett, azzal a különbséggel, hogy a jelenlegi 5 éves továbbfinanszírozási kötelezettség csak 2 év volt. A későbbiekben ez az időpont 3 évre módosult, majd újabb 2 évvel emelkedett.

A hatályos szabályozás szerint, a fenntartói jogok átadását követő legalább 5 éven keresztül az egyházi kiegészítő támogatást a fenntartói jogokat átadó önkormányzatnak kell fizetnie.

Azt javasolják, hogy az egyoldalú nyilatkozattétel joga - megfelelő előkészületi tárgyalásokat és az oktatási hivatal, mint kormányszerv aktív bevonását követően — azonnal megtehető legyen.

Az indoklásban az szerepel, hogy a január 1-jétől élő szabályozás alkalmatlan a 2008-as egyházi közoktatás finanszírozását vizsgáló ÁSZ-jelentésben foglaltak végrehajtására és értelmetlenné teszi az arra hajlandóságot mutató önkormányzatok számára az egyházi fenntartású intézmények támogatását, hiszen ezek a támogatási összegek az egyházi kiegészítő támogatásból levonhatók.

Tekintettel arra, hogy a törvény hatálybalépését követően a közoktatási megállapodás alapján az egyházi jogi személyt megillető kiegészítő támogatást a közoktatási megállapodás aláírását követő tanítási évtől kezdődően a központi költségvetés terhére kell kifizetni, méltányos, hogy ez a jog érvényesüljön a korábban átadott intézmények esetében is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását