2024. április 29. - Péter

Soros elnökség: kihívás és lehetőség?

Balázs Péter volt külügyminiszter hétfőn délelőtt átadta hivatalát Martonyi Jánosnak, az új kormány külügyminiszterének.
2010. május 31. hétfő 12:26 - HírExtra
Az átadást követő sajtótájékoztatón Martonyi János azt mondta, Balázs Péterrel egyetértettek abban, hogy Magyarország januártól esedékes európai uniós elnöksége olyan hatalmas kihívás és lehetőség, amelynek sikeres, tisztességes lebonyolításához nemzeti egyetértésre és együttműködésre van szükség.

Balázs Péter a baráti hangulatú sajtótájékoztatón a külügyi munkát egy robogó vonathoz hasonlította, amelyről ő menet közben ugrik le, míg utódának ugyanabban a pillanatban kell felugrania a szerelvényre.

Mint mondta, a kormányzat átadása az ország életében nagy változás, a Külügyminisztérium munkatársai számára fordulópont, a miniszterek között pedig stafétaátadás.

A távozó miniszter hozzátette, hogy délelőtt megtörtént a gazdálkodási, személyi, diplomáciai ügyek átadása, délutánra már csak az informatikai terület átvétele maradt.

Kitért arra is, hogy a minisztérium épületében 700-an dolgoznak, Magyarország száz külképviseletén további ezren. Elmondta, munkatársait jó szívvel ajánlja az új vezetésnek, hogy a további munkában támaszkodjon rájuk.

A sajtóhoz fordulva pedig azt közölte, tíz éve változatlan mobiltelefonszámán ugyanúgy elérhető lesz, ahogy eddig.

Martonyi János megköszönte elődje munkáját és az átadás-átvételt.A külügyminisztérium új vezetője közös érdeknek mondta, hogy egy jól működő, kulturált európai ország, kormányzat, közigazgatás képét sugározzák a világ felé.

Az átadás-átvételt szabályozó törvényre utalva arról is beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben Magyarországon "nem mentek megfelelően a dolgok", ezért az átvevők részéről van egyfajta "óvatosság, bizalmatlanság". Hozzátette: ez azonban a nyolc esztendőre vonatkozik, és a Külügyminisztérium esetében annyiban más a helyzet, hogy a szereplők régóta jól ismerik egymást.

Martonyi János, aki az első Orbán-kormánynak is külügyminisztere volt, elmondta, tudja, hogy "az ember nem léphet bele ugyanabba a folyóba", tehát tisztában van azzal, hogy most alapvetően más a helyzet a világban és Európában, mint nyolc éve volt.

Munkájához, különösen a majdani európai uniós elnökséggel kapcsolatban, a nyilvánosság, a sajtó támogatását, "tárgyilagos, túlzásoktól mentes" tájékoztatását kérte.

Az új külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy elődjéhez hasonlóan napi kapcsolatban lesz a médiával, és a tárca igyekszik a lehető legszélesebb körű nyilvánosságot biztosítani a sajtó számára.

A régi és a régi-új külügyminiszter közös sajtótájékoztatóját a miniszteri szoba előtt tartották, amelynek ajtaja mellett a névtáblán már Martonyi János neve állt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását