2024. április 27. - Zita

Négy magyar is nekivág jövőre a Dakarnak

Lesznek magyar résztvevők a 2011-es Dakar-ralin, amelyet január 1. és 16. között ismét Argentínában és Chilében rendeznek meg. A világ legnagyobb tereprali versenyére való magyar visszatérést Szalay Balázs, az Opel Dakar Team vezetője, a szervező ASO kelet-európai képviselője jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. június 2. szerda 14:29 - HírExtra
A négy magyar közül ketten újoncok: Hamvadi Zoltán, a tavalyi országos bajnokság második helyezettje quaddal vág neki a 9200 km-es távnak, Horn Albert pedig a horvát autóversenyző, Drazen Curic navigátoraként vesz részt az eseményen. Horn a 2008-as autós tereprali-bajnokságon Fazekas Károly oldalán kategóriaelső, abszolútban második lett, jelenleg itthon Benik Balázzsal versenyez.

A 2010-es szünet után Szalay Balázs, és navigátora, Bunkoczi László is újra ott lesz a mezőnyben azzal a nem titkolt céllal, hogy az első tíz között végezzen. Szalay úgy kalkulál, hogy csapatának Dakar-részvétele közel 75 millió forintba kerül majd.

A 2011-es Dakar útvonala 70 százalékban új lesz annak ellenére, hogy sorozatban harmadszor is Argentína és Chile a verseny helyszíne. Az indulók ezúttal Dél-Amerika északi tájait is közelebbről megismerhetik. Köves, nedves, valamint homokos talajon egyformán kell majd haladniuk, ezen kívül egy 4800 méteres hegyre is kétszer kell felhajtaniuk. A gyorsasági szakaszok összesen 4350 km-t tesznek ki.

Néhány szabály is megváltozik az idei Dakarhoz képest. Az egyik, hogy a motorkerékpárosoknál a legjobb 30 versenyző legfeljebb 450 köbcentis motorokkal indulhat. Az autókat illetően a szervezők úgy döntöttek, hogy a benzinégésű motoroknál 32-ről 34 mm-re növelik a levegőbevitelt. Ennek célja, hogy a lehető legjobban kiegyensúlyozzák a jelenleg használatban lévő motortípusok - benzin és dízel - közötti különbséget. A jövő évi versenyen így már minden csapat pilótája élvezheti ezen szabály előnyeit. Nehezebb lesz a tájékozódás is: a navigációs pontok eddig 3 km-es távolságból tűntek fel a GPS-eken, most ugyanehhez már 400 méterre kell a versenyzőknek megközelíteniük ezeket a pontokat.

Szalay Balázs elmondta még, hogy a 2010-es dél-amerikai Dakaron 42 ország 581 versenyzője vett részt. Az eseményt Argentínában 3,1 millió, Chilében 1 millió néző tekintette meg, amellett 190 országban 69 televíziós csatorna sugározta, összesen 1200 órában. A 2011-es versenyt itthon a TV2 fogja közvetíteni.

A viadal további jövőjével kapcsolatban Szalay megjegyezte: az argentin és a chilei kormány úgy döntött, hogy egyelőre a 2011-es Dakar lesz az utolsó, amelynek a két dél-amerikai ország ad otthont, így a 2012-es helyszín még kérdéses.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását