2024. április 29. - Péter

A biztosítók nem mentesülnek a bankadó alól

Két terület lesz mentes csupán a bankadó megfizetése alól: a takarékszövetkezetek és a - postát is beleértve - a pénzügyi szolgáltatók; a három évnél nem régebben alakult biztosítók végül nem kapják meg ezt a lehetőséget - mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek csütörtökön, azt követően, hogy a nap folyamán két ellentétes hír is megjelent arról, fennmarad-e a lex Járai néven ismertté vált, a egyes biztosítók bankadó alóli mentességét szolgáló javaslatról.
2010. július 22. csütörtök 19:34 - HírExtra
  1. Csütörtökön reggel Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek azt mondta: a kormány nem lép vissza a "lex Járaitól", azzal együtt szavazza meg délután az Országgyűlés a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomagot. Kiemelte: a kormány továbbra is támogatja, hogy fennmaradjon azon kivételek köre a banki adó fizetési kötelezettsége alól, amelyeket már megszavaztak, hogy mindenki, így a kistelepüléseken élők számára is könnyen elérhetők legyenek a pénzügyi szolgáltatások, illetve hogy a piacra új szereplőként belépők ne lehetetlenedjenek el.

Csütörtökön délután azonban felkerült az Országgyűlés honlapjára a nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett, zárószavazás előtti módosítócsomag, amely szerint a tevékenységi engedélyüket első alkalommal 2007. június 1-jét követően megszerző biztosítóknak is meg kell fizetniük a különadót, vagyis nem lesz lex Járai. Ezt a módosító javaslat azzal indokolja, hogy a törvényjavaslat fizetési kötelezettséget írna elő normatív jelleggel, így indokolatlan a kivétel alkalmazása; és az eredeti jogszabálytervezethez képest a biztosítók adókulcsa 5,8-ról 6,2 százalékra nő.

Eltörli a takarékszövetkezetekre vonatkozó kedvezményt is a javaslat, kedvezményezésüket úgy éri el, hogy a hitelintézetek esetében a korábbi általános 0,45 százalék helyett az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék, az e feletti összegre 0,5 százalék az adó.

A módosító javaslat kiveszi az adófizetési kötelezettség alól a pénzügyi közvetítőket, amit azzal indokol, hogy a nettó árbevétel alapján történő adófizetés többségüknél jelentős veszteségeket okozna, a közvetítők egy részét ellehetetlenítené. A pénzügyi közvetítők csoportja nem egységes, hitelközvetítőkből és biztosításközvetítőkből áll, az egységes adóalap alkalmazása ezért ebben az esetben nem megfelelő - áll az indoklásban. A pénzügyi vállalkozások adókulcsa 6 százalékról 6,5 százalékra emelkedik.

Rogán Antal az MTI-nek azt mondta: két komoly kőbevésett eleme volt a bankadónak, az, hogy megszabták a várt bevételt, amelyen nem kívántak változtatni, illetve megvizsgálták azokat a területeket, amelyeken alapvetően piaci okok miatt nem célszerű a bankadót kiterjeszteni.

Három esetleges mentességet élvező terület merült fel - fűzte hozzá. A biztosítási piac, ahol az új belépőknél úgy érezték, lehetetlen helyzetbe hoznák a bankadóval a piac legfiatalabb szereplőit; a másik ilyen a takarékszövetkezetek köre volt, ezek kisebb településeken működve, nagyobb üzemi költségek lényegesen nagyobb teher mellett végzik az emberek számára hasznos pénzügyi tevékenységüket; a harmadik pedig a postával jellemezhető pénzügyi szolgálgatók köre, amelyek nem teljes egészében banki tevékenységet folytatnak, hanem bizonyos pénzügyi szolgáltatások nyújtanak.

A fideszes politikus szerint minden mentességet képviselni kell, és meg is kell tudni védeni az európai fórumokon. Mind a három terület fontos és az érvek is megfelelőek, de a kormánynak fontossági sorrendet kellett szabnia - szögezte le azzal, hogy így az elmúlt hetek egyeztetései után a kormány csütörtök délutáni végleges döntése alapján két olyan módosítást tartanak fenn, amelyeket nemzetközi színtéren, beleértve az Európai Bizottságot és európai fórumokat is meg tudnak védeni: a takarékszövetkezetek, és a pénzügyi közvetítők.

A biztosítási piac esetében a kormány azt javasolta a frakciónak, lépjenek vissza ettől a módosítástól annak ellenére, hogy az érvek továbbra is jogosak - idézte fel Rogán Antal. Szerinte ezzel a döntéssel gyakorlatilag két évre bezárjuk a biztosítási piacot az új szereplők előtt. Sajnálatos, hogy ez a helyzet, de a takarékszövetkezetek, a pénzügyi közvetítők, így a posta érdekében ezt a lépést meg kell tenni - közölte. Kiemelte: a két kivétel bevételt jelent a bankadónál, azért annak mértékét módosítják.

A biztosítók kivétele hat társaságot érintett volna: a CIG Közép-európai Biztosító Zrt., az ERGO Életbiztosító Zrt., a Genertel Biztosító Zrt., az MKB két közelmúltban alapított biztosítója, azaz az MKB Általános Biztosító Zrt. és az MKB Életbiztosító Zrt., illetve a Wabard Biztosító Zrt. A szabály úgyanis úgy szólt: nem kellene a három éven belül alakult ("tevékenységi engedélyét első alkalommal 2007. június 1-jét követően megszerző") biztosítóknak a különadót megfizetniük.

Korábban Rogán Antal adta be az eredeti, a biztosítók mentességét szolgáló módosító javaslatot, de azt visszavonta, majd a számvevőszéki és költségvetési bizottságon keresztül a kormány újra beterjesztette és tovább bővítette a mentességet élvezők körét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását