2024. április 26. - Ervin

Az MSZP már most kér Schmittől

Az MSZP arra kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló törvény kapcsán kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.
2010. augusztus 6. péntek 14:44 - HírExtra
A Tóbiás József, Lendvai Ildikó és Mandur László szocialista politikusok által aláírt pénteki közleményben úgy fogalmaznak: a törvényjavaslat vitája során számos hazai és nemzetközi szervezet fejtette ki fenntartásait illetve alkotmányossági aggályait.

Az MSZP álláspontja is az, hogy a közszolgálati médiumok tervezett új szabályzása mindenképpen ellentmond az Alkotmánybíróság korábbi döntéseinek, és veszélyezteti a közszolgálati televíziók és rádió kiegyensúlyozott, objektív tájékoztatását, politikai függetlenségét - teszik hozzá.

Mint írják, az Alkotmánybíróság döntései szerint a közszolgálati médiumok nem függhetnek sem a kormánytól, sem egyik vagy másik politikai erőtől, sőt a parlament egészétől sem. Ennek a döntésnek megfelelően született meg a korábbi médiatörvény, amely egyrészt a kuratóriumi elnökségekben biztosítja a politikai oldalak paritását, másrészt a kuratóriumok egészében a parlamenten kívüli szervezetek többségét hozza létre a parlament által választott tagokhoz képest - olvasható a közleményben.

Véleményük szerint a korábbi médiatörvény az eddigi tapasztalatok alapján valóban átgondolásra, módosításra szorul, de a módosítások ezért nem csorbíthatják az alkotmányos elveket és az Alkotmánybíróság általános érvényű döntéseinek figyelembevételét, a jelenlegi törvény pedig éppen ezt teszi.

Egyrészt megszünteti a paritást a kuratóriumi elnökségekben, és a kuratóriumban valamint a médiatanácsban többséget biztosít a kormányoldal által választott tagoknak illetve kinevezetteknek, másrészt a kuratóriumban felszámolja a parlamenten kívüli szervezetek képviseletét, amelyet nem ellensúlyoz a jóval kisebb hatáskörrel bíró Közszolgálati Testület létrehozása sem - írják.

Az új szabályok ráadásul kilenc évre betonozzák be a jelenlegi parlamenti arányokat tükröző egyoldalú politikai befolyást. A politikai befolyás lehetőségét növeli a közszolgálati médiumok gazdasági önállóságának megnyirbálása, vagyonuk egy részének államosítása is - hívják fel a figyelmet.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke pénteken aláírta és az államfőnek átküldte a parlament július 22-ei ülésén elfogadott törvényeket.

A parlament nyári rendkívüli ülésszakának utolsó napján fogadták el a többi között a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot, valamint a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását is.

Az Országgyűlés kommunikációs irodája múlt szerdán közölte, hogy Lezsák Sándor a törvényes határidőn belül, augusztus 6-án fogja aláírni az elfogadott törvényeket. A politikus azt írta, nyilatkozatával "tiszta és egyértelmű helyzetet" kíván teremteni.

A házszabály szerint az Országgyűlés által elfogadott törvényt a házelnök tizenöt napon belül aláírja, majd haladéktalanul megküldi a köztársasági elnöknek.

Az Országgyűlés felkérheti az Országgyűlés elnökét, hogy a köztársasági elnöktől a törvény sürgős kihirdetését kérje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását