2024. április 27. - Zita

EU-elnökség: fontosak az emberi jogok

Az Amnesty International átadta ajánlásainak jegyzékét az Európai Unió Tanács soros magyar elnökének, amelyben felszólítja a magyar kormányt, hogy elnöksége alatt javítsa az Unió emberi jogi jogvédő munkáját.
2011. január 5. szerda 11:54 - HírExtra
A magyar elnökségnek meg kell mutatnia, hogy vezetõ szerepet tud játszani az emberi jogok érvényesítése terén, mind az Európai Unión belül és az EU külpolitikájában egyaránt - mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Mi is erõsebb Európát szeretnénk, de ez az emberi jogokra épüljön - egy erõsebb Európát az emberekért. Ez azt jelenti, hogy egy olyan környezetet kell teremteni, ahol minden ember szabadon kifejezheti magát, részt vehet a közéletben, és gyakorolhatja emberi jogait.

Az EU fellépése a nagyvilágban végbemenõ emberi jogi jogsértésekkel szemben legyengült és beszûkült az utóbbi idõben. A magyar elnökségnek meg kell fordítania ezt a trendet - mondta Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézetek Irodájának igazgatója. Magyarország megfelelõ helyzetben van ahhoz, hogy vezetõ szerepet vállalhasson az emberi jogok védelmében
Közép- és Kelet-Európában.

Itt kulcsfontosságú a romák jogainak védelme. Ezen a téren egy teljes irányváltásnak kell bekövetkeznie. Magyarországnak az élére kell állnia egy olyan stratégia kialakításának, amely határozottan fellép a diszkriminációval szemben, amellett, hogy elõsegíti a kirekesztett csoportok társadalmi felzárkóztatását is.

Az Amnesty International további fõ ajánlásai közé tartozik az új EU-s anti-diszkriminációs irányelv elfogadtatása, a vállalati elszámoltathatóság elvárasainak kiterjesztése az Uniós vállalatokra is, és a nõk elleni erõszakkal szembeni küzdelem hatékonyabbá tétele.

Az ajánlások mellett az Amnesty International kiemel tíz esetet a világ minden tájáról, amelyek súlyos emberi jogi jogsértések áldozatául esett egyének és csoportok történetét mutatják be, és akiknek az érdekében különösképp kérjük a magyar elnökség beavatkozását.
Forrás: Amnesty International
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását