2024. április 29. - Péter
A Google Lunar X Prize verseny a „magánűrkutatást” segíti elő: a viadalnak szerencsére magyar indulója is van. Dr. Pacher Tiborral, a Puli Space Project vezetőjével, alapítójával beszélgettünk.
2011. február 22. kedd 06:19 - Győry S. József
A Puli Space csapata hivatalosan is elindulhat a Google Lunar X Prize versenyen, miután adományokból összegyűjtötték a nevezéshez szükséges ötvenezer dollárt. Mi a verseny célja?

Az „X Prize” egy nemzetközi verseny, amelyet a Google finanszíroz, harmincmillió dolláros összdíjjal. A cél, hogy a kilencven százalékban magánerőből megépített holdszondák az égitestre jussanak, ahol különböző feladatokat kell végrehajtaniuk. Minimum ötszáz métert kell haladnia a Hold felszínén, háromszázhatvan fokos panorámaképet kell készítenie a tájról, videót kell készítenie az útjáról, valamint egy előre elkészített elektronikus csomagot is vissza kell tudnia sugározni a Földre: egy gigabájtnyi adatról van szó.

Az X Prize Alapítvány több hasonló volumenű versenyt szervez, melyeknek az a célja, hogy bizonyos iparágakon belül olyan technológiai, gazdasági áttöréseket segítsenek elő, amelyek az anyagi segítségük nélkül talán nem jöhetnének létre.

A Pulinak feladata visszatérni a Földre?

A visszaút nincs betervezve. Siker esetén történelmi leszállóhelyet, rosszabb esetben űrszemetet fogunk produkálni. Az egyirányú útnak elsősorban anyagi okai vannak. A Holdra való juttatás a költségesebb tétel, a szonda megépítése pedig a kisebbik. A legnagyobb tétel a hordozórakéta finanszírozása lesz.

A magánűrhajózás, vagyis az űrturizmus már megvalósult. A verseny azt feltételezi, hogy az űrkutatásban előbb-utóbb lehetősége lesz magánemberek, magáncégeknek tevékenykedni.


Ez egészen biztosan így van. Az űrturizmus létrejöttét annak is köszönhetjük, hogy a Google Lunar X Prize elődje célként tűzte ki, hogy két héten belül, két alkalommal száz kilométer fölé kell juttatni egy űreszközt, emberrel együtt. Mindezt 2004 októberében megnyerte egy csapat, akiknek a fejlesztéseiből létrejött a Virgin Galactic, a legismertebb magánűrhajózási vállalat.

A következő lépcsőfok arról szól, hogy az emberiség alacsony költséggel szondákat juttasson a világűrbe, amelyek a tudomány számára is felhasználható eredményeket képesek produkálni. A Hold a legközelebbi égitest, így logikus, hogy az első út azt célozza meg.

Mi a Google célja?


A Google szereti támogatni a természettudományos, határterületen lévő témákat, amelyek nélkül a kutatások nagyon nehezen tudnának továbblépni. A versenynek természetesen üzleti, gazdasági megfontolása is van. A tudomány támogatásán túl a Google számára mindez egy kiváló marketingfogás is.

Miért éppen a Puli névre hallgat a program?

A kezdeti pólóterveinken egy nem is puli, nem is komondor, hanem egy szőrős valami volt látható, innen jött az ötlet, hogy akár egy puli is lehetne rajta. Az első bemutatómodellünk egy ugró pulira hasonlít, így a két felvetés illett egymáshoz. A puli egy nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkező magyar kutyafajta - egyfajta hungarikum -, ezzel is egy önálló, magyar csapatot szimbolizálunk.

Miként sikerült összegyűjteni az ötvenezer dolláros nevezési díjat?


Magánszemélyek, valamint cégek felajánlásaiból jött össze az összeg. A Kis Lépés Klub magánemberekhez szól, valamint létezik egy online hirdetési oszlopunk is, ahol hirdetési felületet lehet vásárolni, cégeknek, szervezeteknek. A Puli Indítóálláson már kisebb-nagyobb cégek vásároltak úgynevezett „Puli Panelt”. Ez a két eszköz az indulási fázis finanszírozásához volt elengedhetetlen, ezen túl létezik egy „normál” szponzorációs vonalunk is, az első bronz illetve ezüst fokozatú támogatóink már támogatnak minket.

Számítástechnikai és egyéb segítségeket is felajánlottak számunkra, ezt minden egyes partnerünkkel külön tárgyaljuk le és foglaljuk a szerződésbe a megállapodásunkat. Jelenleg is tárgyalunk szakmai partnerekkel, akik alapanyagot és mérnöki szoftvereket fognak biztosítani a számunkra.

Mely ország állampolgárai közül került ki az adakozók nagy része?


A legnagyobbrészt magyar állampolgárok segítettek. Létezik a Kis Lépés Klubunk, amely által szeretnénk megadni a lehetőséget a támogatásra: ezer forint befizetésétől kezdve bárki klubtag lehet. Szándékunk szerint a klubtagjaink nevét a Puli magával viszi a Holdra. A felajánlott összegeket tizenhárom országból küldték, ám minden esetben magyar nevű személyekről volt szó.

Mikor kezdődhet el a Puli tényleges építése?

Egyenlőre a pár tízezer forintból elkészített demonstrációs modellek szintjén vagyunk, a konkrét fejlesztés jelenleg indul be. Az eddigi modellek a szonda külsejét és működését voltak hivatottak bemutatni, ám most dolgozunk minkét típus esetében olyan szondákon, amelyek már képesek arra, amire a versenyhez gyakorlatban szükség van. Ez a prototípus előtti fázis lesz, amely építésébe a tervek szerint ősszel tudunk nekilátni, a prototípus megalkotását pedig jövőre tervezzük.

Mit tudnak a verseny többi résztvevőjéről?

Huszonkilenc hivatalos csapat nevezett a versenyre, miénk a huszonharmadik sorszám. A legtöbb az Egyesült Államokból kerül ki, de jó néhány nemzetközi csapat is nevezett a versenyre. Románok, németek, spanyolok, oroszok, indiaiak, brazilok, chileiek is versenytársaink lesznek, vagyis elég széles a spektrum.

A Puli Space project mellett a későbbiekre vonatkozóan vannak más terveik is?

A Puli a jelenlegi feladatunk, ám számunkra nagyon fontos az ismeretterjesztés, ahogyan a Google számára is. Több ezer fős, elsősorban iskolásokból álló közönséget sikerült eddig verbuválnunk, ezt a későbbiekben is folytatni szeretnénk.

Főként a pályaválasztás előtt álló fiataloknak szükséges az izgalmas, érdekes dolgokat bemutatni, hiszen szakemberekre, ezáltal tudományos felfedezésekre nem csak hazánkban, hanem az egész világon szükség van. Bármeddig jutunk, mindenképpen rendelkezni fogunk egy igen képzett mérnökcsapattal, akikkel elsősorban az űriparban szeretnénk tevékenykedni.

A csapat vezetője
Tibor Magyarországon született, jelenleg Magyarország és Németország között ingázik. PhD végzettségű fizikusként (Heidelberg 1991 s.c.l.) 1999 óta önálló Menedzsment és Pénzügyi-Számviteli tanácsadóként dolgozik. Tudományos karrierje során az általános relativitáselmélet, a kozmológia (Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Ruprecht Karl University of Heidelberg, Fermi National Accelerator Laboratory) és a kvantumkémia (Heidelbergi Egyetem) területein tevékenykedett, és dolgozott az ESA Infrared Space Observatory (ISO) nevű missziójában is (Max Planck Institue for Astronomy, Heidelberg). 2006-ban megalapította a "peregrinus interstellar" nevű szervezetet, mely a csillagközi utazással foglalkozik (The PI Club). Tibor további két projekten is dolgozik: Az egyik a Faces from Earth, melynek célja csillagközi üzeneteket hordozó tárgyak létrehozása, melyeket a jövőbeli mélyűr-missziók magukkal vihetnek. A másik projekt MiniSpaceWorld néven fut, amely világűr kutatásának múltját, jelenét és jövőjét vasúti terepasztal-rendszerhez hasonlítható módon felépített „modellvilágokban“ kívánja bemutatni a nagyközönségnek.. Mindemellett a Project Icarus nevű elméleti csillaghajó-tanulmány tanácsadója.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását