2024. március 19. - József, Bánk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kiállítás a Húsvétról

A keresztút stációit ábrázoló fametszetekből és grafikákból, Plugor Sándor és Imets László erdélyi művészek munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Várnegyed Galériában, Húsvétra várva címmel.
2017. április 7. péntek 07:14 - HírExtra
 
Plugor Sándor grafikusművész és Imets László fametsző-grafikusművész alkotásait a Németh-Kriza-magángyűjteményből válogatták kizárólag erre a tárlatra.

A Várnegyed Galéria kiállítása két Keresztút-sorozatot mutat be: az 1934-ben született Imets László 15 képe, valamint Plugor Sándor (1940-1999) 14 alkotása látható.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a megnyitón elmondta: a mai nap ősbemutató, az anyag, így egyben, Magyarországon még nem volt látható.

"Van-e az egyetemes művelődéstörténetben többet ábrázolt jelenet a Passiónál, többet idézett, vagy kiadott mű a Bibliánál, erőteljesebb szimbólum mint a kereszt" - fogalmazott, kiemelve: néhai Plugor Sándor és Imets László erdélyi művészek azt tanúsítják, hogy lehet még a 20. században is hiteles művészetet csinálni.

Hozzátette: az autentikus művészet úgy láttat, ahogy maga a bibliai kinyilatkoztatás: szembenéz a világ bonyolultságával - a sötétséggel éppúgy mint a fénnyel, a megváltottság hiányával éppúgy, mint a megváltottsággal, a pokollal éppúgy, mint a paradicsommal. "Ez egy keresztény sajátosság. Hiszen az inkarnáció következtében a kereszténység nyitott a világra és az emberi tapasztalat egészére. Nem tudni, hogy hol találjuk meg az elrejtőzött Krisztust" - fogalmazott.

Arról beszélt, hogy a témához illik a legegyszerűbb ábrázolás, a fekete-fehér, a grafika, vagy a fametszet "Ez az ábrázolásmód lényegében ragadja meg az Isten titkát" - mondta a szülei - Németh Géza református lelkész és Kriza Judit vegyészmérnök - gyűjteményéből származó művekről szólva.

"Nagypéntek szörnyű pokoljárás, és ezt nem szépítik ezek az alkotások, hanem éppen ellenkezőleg, megrendítően megelevenítik nagypéntek poklát" - fogalmazott, hozzátéve: köszönjük Plugor Sándornak és Imets Lászlónak ezeket a felkavaróan őszinte alkotásokat, mert csak így juthatunk el a vigasztaláshoz, húsvét öröméhez, a feltámadáshoz".

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a galéria hagyományosan megrendezett ünnepi kiállításáról szólva kiemelte, hogy a Várnegyed Galéria méltó módon emlékezik meg a feltámadásról, a húsvétról, jelentős értékközvetítő szerepet vállal. "Hiszen korunkban, amikor kulturális gyökereinket, identitásunkat, a keresztény identitást ezer oldalról tépázzák, akkor különösen is hangsúlyossá válik, hogy ilyen ünnepi időszakokban a művészet megerősítő segítségéhez forduljunk" - mondta, hozzátéve, hogy ez a segítség felértékelődik, amikor a határon túli művészvilágból érkezik.

Arról a törekvésről beszélt, hogy a magyar nemzeti kulturális kánon minél inkább egészüljön ki a méltatlanul elhallgatott határon túli művészek alkotásaival és életpályájával.
A kiállítás április 29-ig látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását