2024. április 26. - Ervin

Kolompár Orbán szerint a cigányok vétlenek a közhangulat alakulásában

Kolompár Orbán szerint a parlamenti pártok tehetők felelőssé az elmúlt időszakban kialakult cigányellenes közhangulatért; az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a cigányokat csak kis mértékben hibáztatta a helyzetért csütörtöki budapesti sajtótájéko
2009. február 12. csütörtök 18:15 - Hírextra
A cigányokat érintő "direkt kollektív bűnösség" elsősorban a pártok magatehetetlenségén alapszik - jelentette ki Kolompár Orbán, hozzátéve, "összpolitikai koncepció" áldozata ma a hazai cigányság.

Véleménye szerint a pártok egyetértenek abban, hogy a cigánysággal "el kell vitetni azt a balhét", ami az ország "gazdasági és politikai anarchiájáról szól".

Mint mondta, a rendszerváltást követően a parlamenti pártok a romakérdést sem gazdaságilag, sem politikailag nem tudták megfogalmazni, elsősorban nekik köszönhető az a folyamat, aminek következtében ma ilyen közhangulat alakult ki.

Kilencven százalékban őket, tíz százalékban a cigányokat terheli a felelősség - közölte Kolompár Orbán hozzátéve: a cigányokat azért terheli felelősség, mert nem tettek eleget ahhoz, hogy a roma társadalom meg tudja alapozni a saját hiteles politikai képviseletét.

"A pártok szolgái (...) lettünk, és kiszolgáltuk azokat a (...) pártokat (...), akik ma ebbe a helyzetbe juttatták (...) a hazai roma társadalmat" - mondta.Kolompár Orbán azt üzente a cigányságnak: gondolja át, hogy az elkövetkezendő tíz évet miként tervezi meg önmaga számára.

A Fidesz elnökének szerdai kijelentését - mint mondta - nem tartja szerencsésnek. Orbán Viktornak át kell gondolnia kijelentését, és fontolóra kell vennie, hogy megéri-e hozzájárulni a hazai cigányság társadalomból való kiszorításához, pár ezer szavazatért - tette hozzá Kolompár Orbán.

Orbán Viktor a köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után azt mondta, cigánybűnözés nincs, de cigány bűnözők vannak. A Fidesz elnöke szerint súlyosbítja a bajt, ha nem mondják ki, hogy a cigány származású bűnelkövetők aránya napról napra növekszik. Szerinte a kormány az elkövetők származására, "leginkább cigány származására, bőrszínére" hivatkozva bűnözőket menteget, ahelyett, hogy a kézrekerítésükről intézkedne és az áldozatok oldalára állna.

Az OCÖ elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján a média segítségét kérte abban, hogy teremtsék meg együtt "azt a normális emberi hangulatot, amely elsősorban nem a politikai érdeket helyezi középpontba, hanem az embert". A parlamenti pártok vezetőit pedig arra kérte: legyenek a partnerei abban, hogy megvalósulhasson egy, az OCÖ által kidolgozandó, a helyzetre megoldást kínáló programcsomag. Ez a programcsomag teremtheti meg a társadalmi békét - hangoztatta.
Az OCÖ az Országos Porgárőrszövetséggel és a rendőrséggel olyan háromoldalú megállapodást kíván kötni, amelynek értelmében elindíthatják 3.000 roma és nem roma polgárőr azonnali kiképzését és foglalkoztatását.

Emellett meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy az oktatási rendszerben roma szociális segítőket alkalmazzanak. Legyen kapocs a roma szülő és a tanár között, hogy ne forduljon elő: a roma szülő "a kommunikáció hiányából, vagy a félreértésekből adódóan nekimenjen a pedagógusnak" - mondta.

Kolompár Orbán közölte, az OCÖ a 47 leghátrányosabb kistérségre vonatkozóan foglalkoztatási és információs programot dolgozott ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika orsós csabika
2009. február 12. 21:46
Szeretlek Korompér Ormány! Csárázom a buládat! ;)
Örmény
2009. február 12. 20:29
Ez a pali nem lett sokkal hülyébb mint volt! Tényleg azt hiszi,hogy a közhangulat azért fordult a cigányság ellen,mert Orbán Viktor megszületett??! Nem pedig az aljas cselekedeteik miatt !!?
Létezik,hogy nem tud a "gyilkolászásokról"...a "cigányerőszakról" ??!
Valaki mondja már meg neki,hogy a bőrük színe kifejezetten irigylésre méltó...a fehér színű emberek szoláriumba járnak,hogy olyan színük legyen mint nekik van...már mint a cigányoknak,akár!!! Ah,nem is mérgelődök tovább!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását