2024. április 29. - Péter

Elpusztítják a Puskás Stadiont?

Magyar Nemzeti Labdarúgó Aréna. Ez nem vicc, hanem inkább terv, mégpedig egy nagyon komolyan gondolt terv. Az MLSZ ugyanis nem akarja tovább a Puskás stadiont, de minden vágya egy harmincezres befogadóképességű új létesítmény. 11 milliárdból már kijönne,
2008. október 9. csütörtök 11:09 - Gedei Szilárd
Volt azonban előzménye ennek az elvetemülten hasznosnak tűnő ötletnek is, mert ugye a magyar fociban mindennek van előzménye, ezt már megszokhattuk. A stadionmizéria is tart már egy ideje, a szurkolók, vagy mondjuk úgy a magyar labdarúgásból még ki nem ábrándultak pedig már egy tucatnyi lehetőséget felvetettek annak a problémának a megoldására, hogy nincs egy normális létesítménye egész Magyarországnak.



Bontsunk, vagy építsünk?

Néhány szó a tervezett Stadionról
Az aréna befogadóképessége: 31 200 fő (mely 12 500 fővel bővíthető). A stadionban 34 üzleti box (10+10 személyes), 1200 biznisz-, s 200 VIP-szék lesz. A létesítményben található egy futballmúzeum, s 12 üzlet hasznosítására nyílik lehetőség. Az MNLA kizárólag labdarúgó stadion, a ma ismert összes fontos technikai vívmánnyal. A nézőtér minden egyes ülőhelye fedett, valamennyi székből a pálya minden négyzetmétere belátható. A létesítmény kiválóan alkalmas sportesemények megrendezésére, koncerthelyszínként, céges üzleti találkozók lebonyolítására. Az épületben létesülő 1000 négyzetméternyi iroda hasznosítható. (mlsz.hu)
Nyáron például megvizsgálták, hogy mi jönne ki abból, ha lebontanák a Puskás Ferenc Stadiont, és a helyén épülne egy másik. Azaz egy új stadion megvalósíthatósági tanulmányát készíttette el az MLSZ az IMG nevű nagy sport-, szórakoztató- és médiavállalattal. De ez nem várt, vagy inkább nem éppen kellemes eredménnyel zárult. Kiderült ugyanis, hogy az ilyenfajta rekonstrukció nem kevesebb, mint 50 milliárd forintba kerülne, ami enyhén fogalmazva is rengeteg pénz. Mikor ezt az összeget meglátták, azon nyomban elvetették a magyar futball vezetői ezt az elképzelést. Meg is indokolták: szerintük lehetetlenség lenne az így felépült létesítményt nyereségessé tenni. Ez pedig még a honi labdarúgásban is fontos szempont, bár nem mindig a legelső.

Megkérték hát a már említett céget, hogy ugyan számítsa ki, milyen költségekkel számolhatnának abban az esetben, ha egy új, kisebb stadionban gondolkodnának, illetve mekkora létesítményt tudnának még úgy üzemeltetni, hogy az üzletileg is megérje. Azaz mekkora stadiont bír el a főváros, és persze az ország.



Ki is számították a buzgó IMG-sek, hogy ez a szám pont 31200. Ha tehát megvalósul a beruházás (képeket ide kattintva láthatnak a tervekről), az ország legnagyobb stadionja fog felépülni – abban az országban, ahol egykor nyolcvanezren is látogatták a kettős rangadókat. Egykor. De álljunk csak meg egy pillanatra: a már-már utópisztikus jellegű gondolat a kettős bajnokikról elhangzott a majdani stadionnal kapcsolatban is, mégpedig Kisteleki István MLSZ vezér szájából. Szerinte ugyanis, ha ez újra megvalósulna, azzal a Magyar Kupa-döntő mellett a bajnoki rangadók is felértékelődhetnének. Persze a szurkolók más véleményen vannak, a legtöbben keveslik a harmincezres férőhelyet, mert még mindig a nagy Futbólia, a magyar futballnemzet él mindenki emlékezetében. Ezzel szemben…

Rögtön a lenyúlásokra gondolnak

Mi van a háttérben?
A beruházás hátterében viszont más is állhat - legalábbis a Népszava információ szerint. A lap úgy tudja, hogy a stadion ötlete Scheer Sándortól, az MLSZ elnökségének egyik tagjától származik. Scheer építési vállalkozó, de az MLSZ-ben tagadnak mindenféle érdekazonosságot. Ráadásul a tervek elkészítésével azt a Schön Építészirodát bízták meg, amely a lap szerint kapcsolható Scheer projektjeivel is. Persze az érintettek nem tudnak ilyenekről, és mindenki amondó: a stadion csakis a magyar futball érdekeit fogja szolgálni.
Az idő majd eldönti, hogy ez igaz-e.
Már az is kérdés, hogy egyáltalán 30 ezres stadion kell-e nekünk. Jó példa lesz erre a hétvégi, albánok elleni „összecsapás”, ahol kiderül, hogy hány embert is érdekel a magyar válogatott, hiszen meglepően olcsó jegyárakkal lepték meg a nagyérdeműt az illetékesek. Egyesek azt mondják, hogy egy ilyen szegényes futballkultúrával rendelkező nemzetnek bőven elég egy közepes stadion is, mert előbb magának a játéknak a színvonalát kellene följebb tornászni. Mások amondóak, hogy egy olyan ország, amely pályázott az elmúlt három Európa-bajnokság rendezésére adjon már magára annyit, hogy az első számú stadionja (ami az angoloknak a londoni Wembley, a franciáknak a párizsi Stade de France, vagy az olaszoknak a római Stadio Olimpico...) nézzen ki úgy, mint egy igazi stadion.

Meg olyanok is akadnak, akik - a kétségtelenül pozitív stadionépítés mögött is - valami össznépi MLSZ-es, gonosz összeesküvést gondolnak, és még azt is gyanúsnak tartják, hogy 11 milliárdból meg lehet majd valósítani a projektet. Pedig inkább örülni kellene a fejlesztésnek, és nem azt találgatni már most, hogy ki, és mennyi pénzt fog lenyúlni a stadion átadásáig, azaz 2010-ig.



Igen, jól olvasta a kedves olvasó. A mostani állás szerint a csodálatos, fedett új stadion átadása 2010-ben már esedékes lenne, ez ugyanis a határidő. Pedig még csak látványtervek vannak, meg persze talán makettek. De még az sem jelent semmit, hiszen azokból már tele a padlás – makettekben már megrendeztünk három Európa-bajnokságot. Persze, ha már új stadion, nem bírták ki az illetékesek, hogy ne jelentsék ki: igény szerint (igény alatt Európa-bajnokságot értettek) 12 ezer hellyel ki lehet bővíteni az új létesítményt, mert hát olyan modern lesz. Csak tudnánk, hogy  milyen Eb-ről beszélnek még mindig a tisztelt vezetők...

De mi lesz a Puskás Stadionnal?

Erre mondják a bennfentesek, hogy nem úgy van az, mert közel sem csak sporteseményt lehet majd ott tartani: jöhetnek a jobbnál jobb rockbandák, melyek közönségével meg fog telni a lelátó. A 2010-es határidőhöz pedig csak annyit: rögtön más lelkesedési fokkal kezeljük a dolgot, ha megemlítik, miszerint az egész projekt PPP konstrukcióban épül majd fel. Azaz a magántőke komolyabb szerepet fog játszani a Nemzet Stadionjának megvalósításában, mint sokan gondolnák.

Ráadásként ott marad a kérdés: mi lesz a Puskás Stadionnal? Hiszen ezek után fenntartani üzleti gyilkosság, lebontani meg erkölcsileg az. Bár még mindig jobb, mint hagyni az enyészetnek, mint ahogyan lényegében évtizedek óta ott árválkodik, minden fejlesztés nélkül.

De szóljon inkább a fáma az új stadionról. Még úgyis sokáig fog. Egyébként meg Kistelekiék amondóak, hogy az egész befektetés 20 év alatt megtérül - precíz, szakszerű, gondos üzemeltetés mellett. A baj csak az, hogy a tervezett helyszín, a tizedik kerületi Fehér út egy Budapest nevű városban található, ami pedig egy Magyarország nevű helyen.

Nálunk pedig – mint köztudott – nem mindig úgy pattan a labda, ahogyan az üdvözítő lenne. De legalább pattog – néhány év múlva remélhetőleg a Magyar Nemzeti Labdarúgó Arénában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ztboy
2008. november 14. 09:31
Ja és különben is: NÉPSTADION!!!!!!!!
ztboy
2008. november 14. 09:30
Meg az alsó részt is fel kell újítani.... Mert van olyan rész, ahol a lelátó több mint 50 m-re van a pályától....
aser
2008. október 9. 23:32
Nem tudnak számolni? A Népstadion felujitása 50 MD Ft? És egy vadiuj 11 MD Ft? Ki hiszi el?
Ráadásul a Puskás stadion alsó része fel van ujitva! csak a felső karélyt kell lebontani és ujjáépiteni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását