2024. április 28. - Valéria

Az SZDSZ három kérdésre koncentrál

Kóka János olyan programot javasol a szombati nemzeti csúcsra, amely három kérdésre, a költségvetési takarékosságra, a magyar vállalkozások versenyképességét növelő adóintézkedésekre, illetve az euróbevezetés céldátumának meghatározására koncentrál. Az SZ
2008. október 15. szerda 17:46 - Hírextra
Mint kifejtette, a napról napra terebélyesedő krízis világméretű bizalmi válságra vezethető vissza. Kóka János megfogalmazása szerint ebben a válságban a fizetőképesség iránti hit rendült meg, a pénzintézetek pedig nehezebben nyújtanak kölcsönt, mert kevésbé
hisznek abban, hogy az adós tud fizetni. Ennek következtében visszaesik a termelés, a fogyasztás, eltűnhetnek munkahelyek, a befektetések veszíthetnek értékeikből és a gazdaság lassul.
A liberális frakcióvezető leszögezte: "Jelenleg a stabilitás megteremtése a legfontosabb. Az, hogy tízmillió magyar biztonságban

tudhassa befektetéseit, munkahelyét és tulajdonát".

A szombati nemzeti csúcsra készített SZDSZ-csomagot Kóka János úgy jellemezte, hogy a költségvetési takarékosság az állam iránti bizalom megtartását, illetve javítását segíti. Hozzátette: ehhez nélkülözhetetlen az SZDSZ által tervezett költségvetési plafontörvény elfogadása. "Az nem megoldás, hogy az állam felelőtlenül költekezik, majd pedig ha bajba kerül, akkor gyorsan emeli az adókat. Most már ideje egyszer kisebb számlát csinálni." - fogalmazott a politikus.

Kóka János elmondta, hogy eredeti elképzeléseik a 2009-re benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest 300-400 milliárd forintos megtakarításról szóltak, de a jelenlegi helyzetben még "feszesebbre kell venni" az állam gazdálkodását. Megjegyezte: a közgazdászokkal és a nemzetközi elemzőkkel egyetértésben több mint 500 milliárd forintos megtakarításra lenne szükség és a plafontörvény képes ezt garantálni.

Külön kitért arra, hogy a közszférában a bérkiáramlás visszafogására van szükség. Véleménye szerint elbocsátások nélkül is komoly megtakarításra van lehetőség: évente két százalékkal csökkenthető lenne a létszám, ha a nyugdíjba vonulók helyett nem vennének fel új embereket a közszférába.

Az SZDSZ frakcióvezetője kijelentette: azért fontos a feszes állami gazdálkodás, mert egy pazarló állam nem képes finanszírozni kiadásait, hiszen a világpiac nem hajlandó pénzelni a túlköltekezést. Emellett nagyobb arányú tartalékképzést is szükségesnek tart, hogy a büdzsének akkor is legyen mozgástere, ha a tervezettnél is rosszabbul alakulnak a gazdasági mutatók.

Kóka János tényként kezelte, hogy a megváltozott környezetben minden pártnak, köztük az SZDSZ-nek is újra kell gondolnia az adóprogramját. Kitért arra, hogy a liberálisok korábbi adócsökkentési programja is a visszavont költségvetési javaslat növekedési pályájával számolt. Az SZDSZ által újragondolt megtakarítási összeg természetesen nem érheti el az eredetileg tervezett 400 milliárd forintot, de hogy pontosan mekkora lesz, azt csak a végleges makroadatok ismeretében dönthetik majd el.

A frakcióvezető leszögezte: a versenyképességet szolgáló adócsökkentésre továbbra is szükség van, mert megszorításokból nem indulhat újra a gazdasági növekedés. Ezzel kapcsolatban fontosnak nevezte az adóbürokrácia csökkentését is.

Az euró bevezetése melletti egyértelmű kiállásra és a fizetőeszköz mielőbbi magyarországi bevezetésére a kockázatok mérséklése és a stabilitás miatt van szükség - mondta Kóka János.
Az SZDSZ frakcióvezetője szerint az euró bevezetése olyan pénzügyi és gazdasági érettséget feltételez, amelyre az elmúlt 6-8 évben a kormányok nem voltak képesek: "Ez egy vizsga, amely arról szól, hogy Magyarország képes alacsonyan tartani az inflációt és a kamatszintet, hogy az állam képes rendben tartani a pénzügyeit." Kóka János úgy vélte, hogy az euró bevezetése olyan cél lehet, amelynek érdekében a politika végre hajlandó fegyelmezni magát.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a háztartások jelentős része devizában adósodott el, ezért számukra egyre elviselhetetlenebbül nőnek az árfolyamkockázat okozta terhek. A vállalatok működését is sújtó árfolyamkockázatot úgy minősítette, hogy annak kezelése egy ilyen helyzetben nagyon nehéz.
Kóka János elmondta, hogy pénteken Fodor Gáborral együtt, közgazdászok és a gazdasági élet meghatározó szereplőinek segítségével finomítják az SZDSZ javaslatát, amelyet szombat délelőtt az SZDSZ országos tanácsának is bemutatnak. Ezt követően a pártelnökkel közösen képviselik a szabad demokratákat a nemzeti csúcson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását