2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány elismerte működésképtelenségét

A nemzeti csúcs összehívásával Gyurcsány Ferenc közvetetten elismerte, hogy nem képes többséget teremteni programjához, s a kisebbségi kormány működésképtelen; a kormányfő már csak az előre hozott választás kezdeményezésével emelhetné tovább a tétet - áll
2008. október 15. szerda 18:58 - Hírextra
A stratégiai elemzéssel és tanácsadással foglalkozó intézet tanulmányában úgy fogalmaz, hogy három nappal a csúcs megalakulása előtt nem világos sem a grémium összetétele, feladata és hatásköre, de még belső döntéshozatala sem.

Kiemelik továbbá, hogy hitelességi deficit terheli a koncepciót, egyrészt azért, mert alig két hónappal a megjelenése után felül kívánja írni a miniszterelnök a Megegyezés című programtervezetét, illetve az év eleje óta képviselt Új Tulajdonosi Programját. Másrészt hitelességi deficitet okoz az is, hogy mindössze másfél év van a választásokig, így a kormánynak aligha van ideje a "több hónapig ülésező" nemzeti csúcs esetleges javaslatait végrehajtani. Szintén a kezdeményezés hitelességet rontja, hogy nem tisztázott a csúcs és a kormány viszonya.

A Nézőpont Intézet rámutat arra is, hogy Gyurcsány Ferenc kommunikációs sikeréhez a nemzeti csúcsnak hármas politikai legitimitásra van szüksége: egyrészt az ellenzék, másrészt a korábbi és mai közjogi méltóságok, harmadrészt a nyilvánosság részéről. Álláspontjuk szerint a miniszterelnök szempontjából jelentős siker, hogy a Fidesz elnöke is ott lesz a találkozón, ugyanakkor komoly veszteséget jelent, hogy Sólyom László államfő, a hivatalban lévő legmagasabb rangú közjogi méltóság nem megy el a találkozóra, és az ő példáját követi Mádl Ferenc és Göncz Árpád volt köztársasági elnök is.

"Amennyiben a találkozó résztvevői nem tudnak döntéseket hozni, a kormányfő cselekvőképtelenségének látszata erősödik, a politikai felelősség szétterítésének csodafegyvere visszafelé sülhet el" - véli a Nézőpont Intézet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását