2019. május 23. - Dezső

Genetikával a fogszabályzás ellen

Azonosították a szabályos fogsorért felelős gént. A felfedezés valamikor talán majd segíthet, hogy a felnőtteknek új fogakat növesszenek a kihullottak helyett.
2009. február 27. péntek 15:42 - HírExtra
Úgy tűnik, pusztán egy gén felelős a fogsorért, amely megakadályozza azt, hogy új fogak bújjanak ki a véges fogállományra ítélt fajoknál. Amikor azonban a tudósok olyan egereket tenyésztettek ki, amelyekből hiányzott ez a gén, a rágcsálók extra fogakat növesztettek első őrlőfogaik mellett. Csakúgy, mint a cápák és más nem emlősállatok - számoltak be a Rochesteri Egyetem kutatói.

Ha valaki úgy véli, hogy a cápák fogsora eléggé csúnya, jusson eszébe: az íny betegségeiből adódó fogvesztés súlyos probléma, és a beépített fogak messze vannak a tökéletes megoldástól. Amennyiben a tudósok pontosan tudnák, hogy mitől nőnek a fogak, a felnőttkorban újra tudnák indítani a gyerekkori fogképzést, hogy regenerálódjanak a fogak.
    
Szintén nagyon érdekes, hogy a gén nélkül született egerek mindegyike szájpadhasadékkal (farkastorokkal) született, amely akár halálos is lehet. A gén jobb megismerése tehát segíthet abban is, hogy megelőzzék ezt a defektust - írták a rochesteri tudósok a Science című tudományos folyóiratban.

A fogak bár a születés után hosszú ideig nem látszanak, már az embrionális fejlődés során elkezdenek kialakulni. A Rochesteri Egyetem a fogképződés tekintetében is új felfedezésekre jutottak, a fog egyes részei ugyanis nem azokban a rétegekben keletkeznek, ahol eddig gondolták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását