2024. április 28. - Valéria

Nem változik az elnök személye

Ismét Nyikita Mihalkovot választották az Orosz Filmművészek Szövetségének elnökévé hétfőn. Mihalkov 1932 szavazatot kapott, ellene 171 fő szavazott, 88 tartózkodott.
2009. március 30. hétfő 23:25 - HírExtra
A jelöltek között volt Marlen Hucijev is, akit a Mihalkov által megtámadott decemberi, VII. kongresszuson elnökké választottak, ő azonban 309 szavazatot és 1719 ellenszavazatot kapott, tartózkodott 132 alkotó.

Hucijev nem vett részt a Moszkva egyik legdrágább termében tartott kongresszuson, mivel illegitimnek tekinti, s a szavazás után jelezte: újra megtámadja a döntést jogi úton.
Előzőleg a kongresszus nem erősítette meg Hucijevet az elnöki tisztségben. A vonatkozó kérdést Viktor Matizen, a szövetség titkára tette fel. Matizen kijelentette: Mihalkov "kicsavarja a szövetség karját a hétfői kongresszussal", és beszámolt arról, hogy az eddigi elnök az urali filmesek szerint telefonon felszólította a helyi kormányzót, hogy bírja rá az ottani tagokat a részvételre.

Mihalkov sietett felajánlani a 80 év fölött járó Hucijevnek egy helyet a szövetség vezetésében, ám a testület létszámát a most javasolt alapszabály szerint 75-ről 31-re szándékozik csökkenteni. A tervezetben az is szerepel, hogy a vezetésnek jogában áll feloszlatni a szövetség céheit, amelyekben az egyes filmes szakmák képviselői tömörülnek. Mihalkov meg is mondta, hogy kit óhajt a vezetésben látni, s kizárólag csak olyanokat említett, akik a december óta tartó viszálykodásban mellette álltak.

Mihalkov beszédében elhárította a decemberi kongresszuson a számvizsgáló bizottság szemrehányásait, amelyek szerint elnöksége alatt nem megfelelően bántak a szövetség vagyonával, s hogy számos gazdasági jellegű dokumentumról hiányzik az aláírása. Soha nem foglalkozik olyasmivel, amihez nem ért, ezért egyetlen bérleti szerződést vagy más hasonló papírt nem írt alá - mondta.

A nap folyamán hangsúlyozta, hogy szándékában állt és áll a távozás, csak nem tud úgy elmenni, hogy megvádolták és meg sem hallgatják. Jelölteket is javasolt a tisztségre, az esti órákban azonban váratlanul közölte: noha tényleg távozni akar, ideiglenesen hajlandó elvállalni a megbízatást, mivel az igazságügyi minisztérium a jogi kérdések rendezésére április 1-i határidőt szabott, s ha nem választanak elnököt, átmenetileg felfüggesztik a szervezet működését.

A VII. kongresszusra Mihalkovot küldöttnek sem választották meg, s a résztvevők helyette a hatalmas tekintélynek örvendő, idős Marlen Hucijevet választották meg, de az ország vezetésével köztudottan szoros viszonyban lévő Mihalkov azzal távozott, hogy az igazságügyi minisztérium majd nem jegyzi be az új vezetést, mert nem volt meg a kellő számú résztvevő. Így is történt, s hívei beperelték az új vezetést, az új vezetés viszont a régit.

Ezután hívta meg Mihalkov - aki már hosszabb ideje nem vesz részt a szövetség munkájában alkotói elfoglaltsága miatt - mind a közel 5000 szövetségi tagot Moszkvába, akik közül a reggeli adatok szerint éppen a jogszerű döntéshez szükséges, minimális létszám jött össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását