2024. április 27. - Zita

Demszky szerint meglesz a költségvetés

Több mint két hónapos csúszás után csütörtökön elfogadhatják a Fővárosi Önkormányzat ez évi költségvetését, mivel a Fővárosi Közgyűlés létszáma teljessé válik - közölte Demszky Gábor szerdán újságírók előtt.
2009. május 13. szerda 19:52 - HírExtra
A beruházások és a működtetés szempontjából egyaránt rendkívül fontos a büdzsé elfogadása. Ezáltal nagyobb sebességi fokozatba kapcsolhatnak, gyorsabbá válhatnak a fejlesztések - mondta a főpolgármester.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes hozzáfűzte: az 532 milliárd forintos, feszített költségvetésben 204 milliárd új beszerzés és 32 milliárd felújítás, valamint csaknem 34 milliárd új hitelfelvétel szerepel. Az uniós fejlesztésekhez a jövőben is új hitelt kell felvenni - jegyezte meg. Hozzátette, hogy jövőre konkrét fiskális reformot készítenek elő.

A költségvetés elfogadására azáltal nyílik lehetőség, hogy leteszi esküjét Kivágó Iván Györgyné, aki a február óta előzetes letartóztatásban lévő, s a mandátumáról nemrég lemondott Hunvald György helyét veszi át az MSZP-frakcióban. Az új képviselővel ismét egyfős többsége lesz a közgyűlésben az MSZP-SZDSZ-koalíciónak és így az ellenzék nélkül is mindent el tudnak fogadni.

A költségvetés elfogadását követően megkezdődő, illetve az ez által gyorsabban befejezhető beruházások közül a főpolgármester kiemelte a Margit híd 12,3 milliárd forintos felújítását. Az augusztustól már forgalomkorlátozással járó rekonstrukcióhoz 4,3 milliárd forintos uniós támogatást használhatnak fel.

A csepeli központi szennyvíztisztító próbaüzeme nyáron kezdődik, s jövő év augusztusától pedig már üzemszerűen működik. A 168 milliárd forintos beruházással a Budapesten keletkező szennyvíz mennyiségének több mint 90 százalékát tisztíthatják meg biológiailag. Az 1-3-as villamosvonal bővítésének 44 milliárd forintos költségéhez 33 milliárdot remélnek az uniótól.

A költségvetéssel megnyílik az út a Budán tervezett milliárdos villamosfejlesztések előtt is, amelyeknek első állomása a 17-19-es vonal összekötése lesz. Az idén 38 kilométeres útfelújítási programhoz 1 milliárd forintot biztosít a költségvetés, amelyben több milliárd forintot biztosítanak egészségügyi és oktatási fejlesztésekre, korszerűsítésekre is.

Ikvai-Szabó Imre elmondta azt is, hogy a büdzsé elfogadása lehetővé teszi, hogy az állam által eddig zárolt havi 5,5 milliárd forint körüli összeghez hozzájusson az önkormányzat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 13. 19:55
Demszky tolvaj,dogolj meg!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását