2024. április 28. - Valéria

Olimpia 2016: Rio de Janeiro a rendező

Rio de Janeiro városa rendezi a 2016-os nyári olimpiát - döntött pénteki, koppenhágai ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
2009. október 2. péntek 19:05 - HírExtra
Ez lesz az első olimpia Dél-Amerikában.A házigazdaságért ezúttal ötödször pályázó brazil város Madridot előzte meg a döntő voksoláson, amelyben 66:32-re győzött. A NOB-szavazás első körében Chicago, a másodikban pedig Tokió búcsúzott.

Amikor Jacques Rogge, a NOB elnöke kibontotta a győztes nevét tartalmazó borítékot, és bejelentette, hogy Rio lesz a rendező, közel 50 ezren ünnepeltek a Copacabanán, valóságos karnevál vette kezdetét a híres üdülőhelyen, ahová több százezer embert várnak.

A brazilok sikeréért sokat tett a népszerű köztársasági elnök, Luiz Inacio Lula da Silva, valamint az élő legendának számító labdarúgó, Pelé. Ők is, és a Rio sikeréért szorítók számos alkalommal hangsúlyozták: a 400 millió lakosú Dél-Amerika megérdemli, hogy olimpiát rendezhessen.

A pályázati bizottság képviselőinek részéről elhangzott, hogy a rossz közbiztonságot emlegető hangok ellenére biztonságos eseményt rendeznek majd, s a riói olimpia sikerességét anyagilag a brazil gazdaság működése garantálja.

A négy pályázó közül Rio de Janeiro költi a legtöbb pénzt az eseményre, 14,4 milliárd dollárt, s a szervezők kiemelték, hogy azonnal megkezdik a tervek kivitelezését.
A XXXI. nyári olimpiát 2016. augusztus 5. és 21. között rendezik meg a brazilok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását