2024. április 27. - Zita

H1N1: hazánkban nem támad erősen a vírus

Az elmúlt héten alacsony maradt a H1N1 vírus megjelenése Magyarországon, ám az influenzaszerű megbetegedések száma mérsékelten emelkedett - közölte Kovács Attila, az országos tiszti főorvos helyettese az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.
2009. október 7. szerda 11:16 - HírExtra
Mint mondta, epidemiológiai téren az elmúlt hét eseménytelen volt. Az előző heti 12.500-as emelkedéshez képest ezen a héten 14 ezer volt az influenzaszerű megbetegedések száma.

Közlése szerint egyetlen közösségi járvány sem fordult elő a múlt héten, és továbbra is a fiatal felnőttek jelentkeznek a problémákkal.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet: készülni kell arra is, hogy októberben már megjelennek azok az ilyenkor szokványos vírusok és vírusfertőzések, amelyek felső légúti hurutokat, influenzához hasonló tünetekkel járó megbetegedéseket okoznak.
Elmondta azt is, hogy szerdáig kiszállították a tervezett 650 - 650 ezer szezonális és pandémiás oltóanyagot.

A várandósok többek által vitatott beoltásáról azt mondta: minden mértékadó nemzetközi egészségügyi szervezet ajánlást adott ki, arról, hogy "a terheseknek a vakcinációt be kell adni". Utalt arra, hogy az oltást ellenzők azzal érvelnek, hogy klinikai tesztet még nem végeztek.

Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy már legalább 28 terhes nő halt meg a világban és több mint százan kerültek nagyon súlyos betegséggel kórházba a várandósok közül. Álláspontja szerint ebben a helyzetben nem lehet mást tenni, mint az "egyéni kockázatot feltárni", tehát a várandós asszonyoknak az orvosukkal kell konzultálni a lehetséges kockázatokról.

Kitért arra is, a magyar vakcina előnye a másik két hasonlóval szemben, hogy egy úgynevezett immunmemóriát indít be. Hozzátette, a magyar oltóanyag 70-80 százalékos hatékonysággal véd.

Kérdésre azt mondta, a vakcina hatásainak vizsgálatára hosszú távon szigorú monitoring rendszert építenek ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását