2024. április 27. - Zita

A Jobbik lesz a Fidesz legnagyobb ellenfele?

Négy év alatt meghétszerezte, a tavalyi EP-választás óta megduplázta szavazótáborát a Jobbik, így a Fidesz legkeményebb ellenfele lehet - áll a Political Capital elemzésében.
2010. április 13. kedd 20:00 - HírExtra
A négy évvel ezelőtti országgyűlési választáson 119 ezren, a tavalyi európai parlamenti voksoláson 427 ezren, a vasárnapi választás első fordulójában pedig már 855 ezren szavaztak a Jobbikra - derül ki a Political Capital kutatásából, amelyet kedden küldtek el az MTI-nek.

Az elemzés rámutat, hogy miközben a Jobbik 18 megyében növelte támogatottságát a tavalyi EP-választás óta, s a kelet-magyarországi megyék mindegyikében az MSZP előtt végzett, Pest megyében kis mértékben, Budapesten pedig szignifikánsan csökkent a népszerűsége.

A Political Capital vizsgálata szerint a Jobbik fővárosi szereplése elsősorban a MIÉP egykori eredményeivel összevetve érdekes. Ugyanis amíg a MIÉP-nek mind 1998-ban, mind 2002-ben a budai kerületek voltak az erősségei, addig a Jobbik ezekben az országosnál számottevően gyengébb fővárosi átlagát sem érte el.

A párt teljesítménye ezekben a kerületekben nemcsak arányaiban, hanem abszolút értékben is elmarad a MIÉP tizenkét és nyolc évvel ezelőtti eredményétől, ami arra utal, hogy amíg a MIÉP "inkább elitista szélsőjobboldali politikát képviselt, addig a Jobbik a populista irányvonal megjelenítésében erősebb" - olvasható az elemzésben.

A Political Capital megállapítása szerint a Jobbik sikeres választási szereplése nem meglepetés: az intézet kutatása alapján az elmúlt hat évben Magyarországon 10-ről 21 százalékra nőtt a szélsőjobboldali eszmékkel és politikával szimpatizálók aránya.

Az elemzés alapján a növekedés elsődleges oka a demokratikus intézményekbe és a politikai elitbe vetett bizalom megroppanása. A Political Capital azt is hangsúlyozza, hogy az előítéletesség, a kiábrándultság és a rendszerellenesség a korábban ezen eszmékre kevésbé fogékony, városi, magasabban iskolázott és fiatal csoportok körében is erősödött.

A kutatók szerint a Jobbik előretörésének legfőbb oka a párt hatékony politikájában, "elsősorban a 2006 vége óta folytatott cigányellenes kampányában, valamint erőteljes elitellenességében keresendő", mint ahogyan figyelemre méltó a párt generációs jellege is. A Political Capital úgy véli, a Fidesz szűkebb vezetésének rendszerváltás óta tartó változatlansága miatt "a Jobbik egy a Fideszen kívül elindított jobboldali generációváltási törekvésként is felfogható".

A Political Capital elemzése a Jobbik megerősödésének politikai kockázatait is tárgyalja, ezek között említve, hogy a párt parlamenti jelenléte rontja a Magyarországról külföldön kialakult képet. Az intézet megállapítása szerint a Jobbik kockázatnövelő tényező a szomszédsági kapcsolatok szempontjából is, előretörése pedig annak veszélyét is magában rejti, hogy "a magyarországi cigány és nem cigány lakosság között amúgy is meglévő etnikai feszültség egyre erőszakosabb formát ölthet".

A Jobbik számára a következő időszak legfontosabb kérdése, hogy képes lesz-e megtartani mérsékeltebb szavazóit úgy, hogy közben szélsőjobboldali törzsbázisa igényeinek is meg kell felelnie - áll a Political Capital elemzésében. Eszerint ha a Fidesz hatékonyan politizál a Jobbikkal szemben, utóbbi "könnyen azon jobboldali radikális pártok sorsára juthat, amelyek esetében a gyors növekedést a kipukkanás követi".

Ha azonban nem így lesz, a Jobbik további támogatókat szakíthat le a Fideszről, "mivel annak szavazói között a közvélemény-kutatások szerint nagy arányban találhatók a Jobbikkal is szimpatizáló választók" - zárul az elemzés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását