2024. április 29. - Péter

Futball vb 2010: A labda és a kupa

A június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság résztvevői egy 36 centiméter magas serlegért csatáznak egymással. Ráadásul közel négy évig fejlesztették a világbajnokság hivatalos labdáját, amely a Jabulani (Ünneplés) nevet kapta.
2010. május 19. szerda 07:53 - HírExtra
A Kupa

A tízmillió dollár értékű kupát 18 karátos aranyból 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette. Először a 2006-os németországi torna szervezőbizottságának elnöke, Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnoki címet szerzett német válogatott csapatkapitányaként.

A trófeát kizárólag a nyitó mérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik. A dél-afrikai tornára a luxuscikkeket gyártó Louis Vuitton által megálmodott, több mint száz óra alatt elkészített speciális táskában szállítják majd el. A győztes válogatott egy 50 ezer dollár értékű másolatot tarthat meg.

A valódi kupára az összes győztes nevét bevésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert a mostanin addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet Kupa egy vándorserleg volt, melyet a győztes mindig négy évig birtokolhatott. Brazília harmadik világbajnoki sikere, az 1970-es mexikói világbajnokság után végleg megkapta a Rimet Kupát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig. Huszonhárom évvel ezelőtt ismeretlen tettesek ellopták, azóta sem került elő.

A Labda

A játékszer külső burkolatát nyolc különálló részből illesztették össze, az új Grip,n,Groove elnevezésű technológia pedig bármilyen körülmények mellett is stabil repülést és tökéletes tapadást biztosít. A Jabulani a teljes felületen kialakított barázdák miatt eddig soha nem tapasztalt repülési tulajdonságokkal rendelkezik - az adidas szerint.

"A lehető legpontosabban lehet vele célozni, ugyanakkor a fogása tökéletes, s a levegőben rendkívül szépen száll" - mondta Thomas van Schaik, az adidas PR-vezetője.

A német sportszergyártó cég sorozatban 11. alkalommal készítette el a futball-világbajnokság hivatalos játékszerét, s a vállalat képviselői a csoportsorsolás előtt megtartott decemberi bemutatón azt mondták, eddig ez a leggömbölyűbb vb-labda.

A Jabulanit az előzetes tervezés után laboratóriumi körülmények között tesztelték, majd klubcsapatok - köztük a Bayern München és az AC Milan - játékosai próbálhatták ki.

A labda fehér alapfelületén három, lekerekített élű háromszög alakú színes minta látható. A 11 szín a 11 hivatalos dél-afrikai nyelvet, a 11 helyi törzset, valamint az afrikaiak lelkének sokszínűségét szimbolizálja.

Szakértők szerint a 119,95 euróba kerülő játékszerből akár 20 millió példányt is értékesíthetnek. Az eddigi eladási rekordot a 2006-os németországi vb hivatalos labdája, a Teamgeist (Csapatszellem) tartja, amelyből 15 millió darab kelt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását