2024. április 29. - Péter

Politikai elit: riadt csirkék a hátsó udvarban

Orbán Viktor szerint nem lehet úgy a nemzet érdekeit érvényesíteni, hogy közben a magyar politikai elit az első hangos szóra úgy viselkedik, mint "a riadt csirkék a hátsó udvarban".
2010. július 22. csütörtök 19:52 - HírExtra
A miniszterelnök erről napirend előtti viszonválaszában, a szocialista frakcióvezető szavaira reagálva beszélt csütörtökön a parlamentben. A kormányfő Mesterházy Attila - a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az Európai Unióval kapcsolatos tárgyalásokról - megfogalmazott kritikájára úgy válaszolt: az ellenzéki politikus kommentárjait már hallotta néhány nappal ezelőtt, igaz angolul és az IMF-fel lezajlott tárgyaláson.

Leszögezte: bár nem keresik az ilyen helyzeteket, de lesznek még Magyarországnak a nemzeti érdekei védelmében vitái másokkal a határon belül és kívül is. Álláspontja szerint nem mindegy, hogy a magyar politikai osztály hogyan viselkedik az ilyen helyzetekben. Úgy látja: az elmúlt néhány napban volt olyan érzése, mintha nem a magyar nép képviselői lennének a politikusok, hanem ideges és riadt brókerek.

Orbán Viktor közölte: nem akarja minősíteni a szocialistákat, ezért többes szám első személyben fogalmazza meg azon kérését, hogy "embereljük meg magukat", és azt kérte mindenkitől viselkedjenek úgy, hogy méltók lehessenek Magyarország választópolgáraihoz. A kormányfő Mesterházy Attilától azt kérdezte: "ilyen nyolc év után" feláll és számon kér bármit a Fidesz-frakciótól?

Kijelentette: a szocialista frakcióvezető hozzászólásából számára a sürgetés a legfontosabb és reméli, hogy Mesterházy Attilának még hosszú időn keresztül módja lesz arra, hogy sürgesse a kormányt a tervezett lépéseinek megvalósítására. "Nyolc éven keresztül vitték be az embereket az erdőbe és azt várja, hogy ötvenhat nap alatt jöjjünk ki belőle?" - kérdezte. Véleménye szerint a kormánynak azért még sokat kell dolgoznia, hogy kijavítsa mindazt, amit a szocialisták elrontottak. Azt ígérte, hogy állhatatosan, lépéről-lépésre megteszik ezt.

Schiffer Andrásnak a kormányfő azt válaszolta: egyetért vele abban, hogy most a sokféleség tiszteletben tartására van szükség, de szerinte ez önmagában kevés, ötvözni kell az összefogással, és a hatékonysággal. Ez a három dolog a jó kormányzás alfája és ómegája - vélekedett.

Olcsó politikai játéknak nevezte az LMP-frakcióvezető azon kijelentését, hogy a "a polgárok nem erre szavaztak". Évtizedes tapasztalataira hivatkozva úgy fogalmazott: nem ő volt az egyetlen aki megtanulta, a végén a választók majd elmondják, hogy arra szavaztak-e, ami történt vagy másra. Orbán Viktor ezt a mondatát a szocialisták figyelmébe is ajánlotta, amiért nagy tapsot kapott.

A miniszterelnök méltányosságot kért azokkal a kormányzati akciótervekkel kapcsolatban. Kiemelte: a 29 pontból van néhány, amit kifejezetten azért akarnak megvalósítani, mert segíteni akartak a kifejezetten nehéz helyzetben élő embereken. Példaként említette egyebek mellett, hogy megszüntették a kilakoltatásokat és visszaállították az adományok áfamentességét.

A munkából megélni akarók nevében visszautasította, hogy a frakcióvezető cselédnek nevezte a magánalkalmazottakat. Azt kérte Schiffer Andrástól, gondolja át ezt az álláspontját.

A miniszterelnök Vona Gábornak azt mondta: a szavak fontosak, egy egész politikai közösség jövője múlhat azon, hogy a megfelelő helyen, időben és megfelelő formában fejezik-e ki a gondolataikat.

Véleménye szerint közösségek tudnak létrejönni, ha tisztességesen beszélnek egymással és megadják egymásnak a kötelező tiszteletet. Úgy fogalmazott: az emberi méltóság elismerése nemcsak közösséget teremt, hanem politikai centrumot is létrehozhat.

Kitért arra: a kormány mindent megtesz azért, hogy az alkotmányozás gyorsan haladjon, az ősszel széles közmeghallgatások és konzultációk lesznek ez ügyben.

Reagálása legelején a kormányfő megjegyezte: olcsó és méltánytalan lenne az ellenzék vezetőivel szemben, ha úgy összegezné az elhangzottakat: "itt egy puskát cipelő pumáról van szó, akiről kiderült, hogy farkas, de legalább vegetáriánus, egyik feje piros, a másik meg narancssárga".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását