2024. április 26. - Ervin

Pintér így döntött

A házszabály alapján az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, a törvényhozás rendjének és biztonságának fenntartásáról az Országgyűlés elnöke köteles gondoskodni
2011. március 17. csütörtök 14:51 - HírExtra
ennek keretében megteszi, illetve kezdeményezi az Országgyűlés biztonsága érdekében szükséges intézkedéseket - közölte a belügyminiszter arra az írásbeli választ igénylő kérdésre, amelyben egy szocialista képviselő az iránt érdeklődött: "mi a kötelessége a rendőrségnek, ha feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájának nyilvános rendezvényen való viselését észleli".

Pintér Sándor - a parlamenti honlapon olvasható válaszában - hozzátette, a házszabályi rendelkezéssel összhangban áll az Országház és az Országgyűlés Irodaháza beléptetési, behajtási és parkolási rendjéről szóló ORFK-utasítás, amely alapján a Parlamentben rendőri intézkedésre csak az Országgyűlés elnökének engedélyével, illetve felkérésére kerülhet sor.

Így nem?


"Így a belügyminisztert a leírtakkal összefüggésben speciális kötelezettség külön nem terheli. Köztudott, hogy a Magyar Köztársaságban az igazságszolgáltatást kizárólagosan a bíróságok gyakorolják. A tekintetben tehát, hogy az említett esetben a konkrét szabálysértés megvalósult-e, kötelező érvénnyel kizárólag a jogalkalmazó – jelen esetben a bíróság – foglalhat érdemben állást" - rögzíti Pintér Sándor.

A belügyi tárca vezetőjéhez az MSZP-s Harangozó Tamás fordult írásbeli választ igénylő kérdéssel február végén. Beadványában utalt arra, hogy a szabálysértésekről szóló törvény értelmében szabálysértést követi el, és elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki nyilvános rendezvényen a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli, továbbá aki nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről - annak jellegzetes tulajdonságai miatt - bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel.

Egyebek között azt kérdezte: megvalósul-e a szabálysértés, ha az idézett cselekményt országgyűlési képviselő az Országgyűlés ülésén követi el, illetve milyen eljárási kötelezettségei vannak ilyen esetben a rendőrségnek. Mi a kötelessége a belügyminiszternek, ha a szabálysértés elkövetését az Országház épületében észleli? - firtatta.

A parlament tavaszi ülésszakának első ülésnapján Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője a betiltott Magyar Gárda mellényében vett részt. Ujhelyi István az Országgyűlés levezető elnöki posztját aznap délután átvéve emiatt megszakította az ülést és rendkívüli házbizottsági tanácskozást hívott össze.

Kövér László

Kövér László házelnök ezt megelőzően úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy "sajnos a házvezetés nem rendelkezik ezzel kapcsolatban eszközökkel, viszont a jogalkalmazó szervezetek rendelkeznek". Egy a Heti Válaszban március elején megjelent interjújában a házelnök arról is beszélt: nem szeretne annak a kísértésnek engedni, hogy házelnökként belecsússzon a tanár bácsi vagy a cenzor szerepébe. Mint fogalmazott, ódzkodna attól, hogy felkínálják a Jobbiknak a házelnökkel folyamatosan vívott csetepaté, a mártírkodás lehetőségét akár kijelentések, akár a gárdamellény viselése kapcsán, amely szavai szerint bizonytalan jogi megítélés alá esik.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását