2024. március 19. - József, Bánk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Tízezres tömeg tüntetett újra az Orbán-kormány politikája ellen. Szerdán délután a Hősök terén a civilek szólították fel a kormányt a civileket ellehetetlenítő törvényjavaslat újragondolására, visszavonására.
2017. április 13. csütörtök 09:20 - HírExtra


Napok óta tart a tüntetéssorozat, mely Budapesten újra tízezres tömeget vitt az utcára. A főleg értelmiségi fiatalokból álló demonstrálók a CEU-t támadó törvény elfogadása előtt vonult utcára. Később, mikor Áder János köztársasági elnök aláírta és kihirdette a 24 óra leforgása alatt megtárgyalt és elfogadott törvényt, újra tiltakozni kezdtek.

A szerdai civil tüntetés látszólag egy más ügyben szerveződött, ám a jelszavak ugyanúgy megmaradtak: „Szabad ország, szabad egyetem!” „Elegünk van!” „Diktatúra!”



A HírExtra helyszíni tudósítója számtalan külföldit is megszólított, akik eddig nem látott számban vettek részt, kormányt bíráló tüntetésen. Ez persze nem is olyan meglepő, hiszen a CEU-n külföldi diákok százai tanulnak, neves, külföldi és magyar oktatóktól.

A megkérdezettek mindegyike a demokrácia durva megsértésének látják azt, hogy a magyar kormány egy egyetemet akar bezáratni, ráadásul ilyen rövid idő alatt elfogadott törvényjavaslattal. Ez csak a diktatúrák szokása - érvelt egy japán diák. Egy Amerikából érkezett fiatal szerint egy ilyen demonstrációnak, ahol ekkora tömeg megy utcára, muszáj, hogy hatása legyen. Egy francia lány azonban épp azt ecsetelte, hogy ismerve a jelenlegi magyar vezetést, nem reménykedik sikerben. Egy több éve hazánkban élő finn fiatal az Unióban bízik, és nagy nemzetközi felháborodásban – talán az elég nyomás lesz, hogy kihátráljon Orbán – mondta.



Móra Vera, a Civil Összefogás kommunikációs vezetője a Hősök terei helyszínen, a demonstráció végén a HírExtrának elmondta, nem várták, hogy ilyen nagy számban érkeznek támogatók a civilek ügyéért, úgy vélte, ez talán a legnagyobb tüntetés a civilek mellett a rendszerváltás óta. Arra a kérdésre, miszerint mi lesz a következő lépés, ha nem érnek célt, úgy felelt: nem csak a demonstráció az egyetlen eszközünk.

A tüntetők a rendezvény befejezése után sem oszlottak fel, a Fidesz-székházhoz mentek, ahol kormányellenes jelszavakat skandáltak jobb híján a nagy erőkkel felvonuló rendőrségnek, akik a pártházat élőlánccal védték. Később átvonultak az Oktogonra, majd némi bizonytalankodás után a Parlament elé, ahol „Bajuszos szar!” felkiáltással mondtak véleményt Áder János köztársasági elnökről.

Este 11 óra körül újra az Oktogont vették célba, ahol egészen hajnali fél ötig demonstráltak, megbénítva a főváros forgalmát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását