2024. április 27. - Zita

Ismét bizonytalanná vált a kastély sorsa

Ismét bizonytalanná vált a kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastély felújításának terve, legalábbis újabb viták robbantak ki az Esterházy-vagyon működtetésére 2002-ben létrehozott alapítvány és a burgenlandi tartományi vezetés között a helyreállítás nag
2008. március 19. szerda 18:40 - Hírextra

Bár tavaly év végén sikerült megállapodásra jutni a Joseph Haydn születése kétszázadik évfordulójának 2009-es méltó megünneplésével kapcsolatos felújítások és fejlesztések fokozatos megvalósításáról, osztrák sajtójelentések szerint a tartományi kormány a héten túlzónak minősítette és elvetette az alapítvány által az "első szakaszra" előreterjesztett konkrét tervet. Az Esterházy Betriebe GmbH (Esterházy Vállalkozások Kft.) ezzel szemben úgy véli, hogy a maga részéről betartotta a fokozatosságot, és azért van szükség a javasolt átépítésre, hogy megalapozhassák a további munkálatokat.

Most egyelőre úgy fest a helyzet, hogy 2009 előtt végül semmiféle felújítás nem lesz - írta szerdai számában a Die Presse című lap.

Az Esterházy-vagyont működtető alapítvány tavaly közölte, hogy összesen százharmincmillió eurót szeretne fordítani a nagy zeneszerző születésének évfordulójához időzített felújításokra. Ottrubai István, az Esterházy Betriebe GmbH vezérigazgatója elmondta, hogy az összegből hatvanat-hetvenet költenének magának a kismartoni kastélynak a helyreállítására, a többiből korszerű pannóniai szépművészeti múzeumot, szállodát és bevásárlóközpontot létesítenének.

A kastélyt utoljára száz évvel ezelőtt renoválták, építészetileg elhanyagolt állapotban van: fel kellene újítani, beleértve a klímarendszerrel nem rendelkező, ezért csak időlegesen használható, a tartománynak bérbe adott Haydn-termet is, amely akusztikai adottságai miatt az évfordulós rendezvények fő helyszíne lenne.

Állítólag az áldatlan patthelyzetet kiváltó okok között finanszírozási ellentétek is meghúzódnak. A GmbH azt szeretné, ha a költségekből a szövetségi kormány 50, a tartományi pedig 25 százalékot vállalna magára. Sokan azonban felvonják a szemöldöküket, vajon helyes lenne-e, ha az adófizetők pénzéből ennyit fordítanának egy magánalapítvány terveinek megvalósítására.

"1990 óta összesen negyvenmillió eurót költöttünk a nyilvánosság számára szabadon hozzáférhető Esterházy-kultúrjavak ápolására. Az állam két százalékos hányadban vette ki ebből a részét. Forrásaink azonban mostanra kimerültek" - közölte Ottrubai egy nyilatkozatában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását