2024. április 28. - Valéria

Az Esterházy-kastély igazgatása

A kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastély igazgatását 2010-től teljes egészében az Esterházy-vagyon működtetésére 2002-ben létrehozott magánalapítvány veszi át - jelentette be az Esterházy Betriebe GmbH (Esterházy Vállalkozások Kft.) vezérigazgatója.
2008. április 1. kedd 07:01 - Hírextra
A burgenlandi tartományi székhelyen, Kismartonban hétfő délután tartott sajtóértekezletén Ottrubai István közölte, hogy úgy döntöttek: nem kívánják meghosszabbítani a tartománnyal a kastély Haydn-termére kötött bérleti szerződést, amely jövő év végén jár le.

A szakítás hátterében bizonyára a kastély építészeti felújításával és fejlesztésével kapcsolatos, régóta feszülő vita húzódik meg. Bár tavaly év végén sikerült megállapodásra jutni a Joseph Haydn születése kétszázadik évfordulójának 2009-es méltó megünnepléséhez kötődő munkálatok fokozatos megvalósításáról, a tartományi kormány március közepén túlzónak minősítette és elvetette az alapítvány által az "első felújítási szakaszra" előreterjesztett konkrét tervet.

A Gmbh vezetője a sajtóértekezleten a tartomány szemére vetette, hogy "hat éven át tárgyaltunk legmagasabb szintű képviselőivel, számtalan kooperációs modellt és renoválási tervet terjesztettünk elő", dűlőre jutni azonban nem sikerült. Mint mondta, az alapítvány számára a roppant értékes épület állagának a megőrzése az elsődleges, hiszen a kastély nemcsak Burgenland, hanem Ausztria és az egész pannon térség számára is nagy fontossággal bír.
 Jelezte, hogy a jövő év végéig érvényben lévő bérleti szerződés garantálja a Haydn-emlékév programjainak lebonyolítását, ám utána "haladéktalanul nekilátunk a jövő megtervezéséhez". Ottrubai megjegyezte, hogy feladatuknak tekintik új kooperációs partnerek felkutatását is.

Az Esterházy-vagyont működtető alapítvány tavaly azt közölte, hogy összesen százharminc millió eurót szeretne fordítani a részben a nagy zeneszerző születésének évfordulójához időzített felújításokra. Az elképzelés az volt, hogy az összegből hatvanat-hetvenet költenek magának a kismartoni kastélynak a helyreállítására, a többiből korszerű pannóniai szépművészeti múzeumot, szállodát és bevásárló központot építenek.

A kastélyt utoljára száz évvel ezelőtt renoválták, építészetileg elhanyagolt állapotban van: fel kellene újítani, beleértve a klímarendszerrel nem rendelkező, ezért csak időlegesen használható, a tartománynak bérbe adott Haydn-termet is, amely akusztikai adottságai miatt azonban az évfordulós rendezvények fő helyszíne.
A GmbH állítólag azt szerette volna, ha a költségekből az osztrák szövetségi kormány 50, a tartományi pedig 25 százalékot vállal magára. Sokan azonban felvonták a szemöldöküket, vajon helyes lenne-e, ha az adófizetők pénzéből ennyit fordítanának egy magánalapítvány elképzeléseinek megvalósítására.
"1990 óta összesen negyvenmillió eurót költöttünk a nyilvánosság számára szabadon hozzáférhető Esterházy-kultúrjavak ápolására. Az állam két százalékos hányadban vette ki ebből a részét. Forrásaink azonban mostanra kimerültek" - közölte akkor Ottrubai egy nyilatkozatában.
A tartományi vezetés részéről sajnálattal fogadták az alapítvány bejelentését, amely "évtizedekre visszanyúló, korrekt partneri együttműködésnek vet egyoldalúan véget".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását