2024. április 29. - Péter

Vb 2010: A nagy csoportelemzés

Kisorsolták a 2010-es dél-afrikai futball világbajnokság csoportjait. Kinek mekkora esélye van melyik csoportban, mire lehet számítani, és kik okozhatnak meglepetéseket - mindez a mérkőzések időpontjával, itt a HírExtrán.
2010. május 21. péntek 10:26 - HírExtra

E csoport: Hollandia a favorit

Az utóbbi időben mindig nagy reményekkel induló és jól rajtoló, de az egyenes kieséses szakaszban rendre elbukó hollandoknak a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon sem okozhat gondot a továbbjutás csoportjukból.

Az Oranje a selejtezők jelentette akadályt százszázalékos teljesítménnyel vette, így Európából elsőként vallhatta magát résztvevőnek. A nemzeti együttes formáját figyelembe véve meglepő lenne, ha nem sikerülne ugyanúgy makulátlan mérleggel továbblépnie a japánokat, a kameruniakat és a dánokat felvonultató négyesből.

A hollandok általában impresszív és meggyőző játékkal kezdenek minden tornát, ráadásul ezúttal nincs komoly riválisuk a kvartettben, így vélhetően ebben most sem lesz hiba. Csakhogy már-már holland betegség, hogy az elmúlt két évtized Eb-inek és vb-inek végjátékában görcsössé válik az alakulat, így elhullik a legjobb négy vagy nyolc között. A hollandok abban bíznak, hogy ezúttal - van Bastenék Eb-győztes csapata után - az "örök ígéretből" ismét lesz egy aranygeneráció.

A második helyért viszont rendkívül éles küzdelem várható. Kamerun afrikai földön nyilvánvalóan bizonyítani akar, s erre minden esélye megvan olyan klasszis csatárral a soraiban, mint Samuel Eto,o. A magyarok selejtezőcsoportjából kijutott dánok leginkább szervezett játékuknak köszönhetik sikerüket, s ha ezt sikerül megismételniük, ugyanúgy meglepetést okozhatnak a tornán, mint ahogy azt a portugálok és svédek megelőzésével a kvalifikáció során is tették.

A továbbjutásra a japánoknak van a legkevesebb esélyük, amit talán az mutat a legjobban, hogy mindössze négy játékos futballozik Európában. Ugyanakkor mivel az európai szurkolók számára "nincsenek szem előtt", a gárda akár sötét lónak is tekinthető a csoportban.

Az E csoport programja:
1. forduló:
június 14., Hollandia-Dánia, Johannesburg 13:30 ó
június 14.: Japán-Kamerun, Bloemfontein 16 ó
2. forduló:
június 19.: Hollandia-Japán, Durban 13:30 ó
június 19.: Kamerun-Dánia, Pretoria 20:30 ó
3. forduló:
június 24.: Dánia-Japán, Rustenburg 20:30 ó
június 24.: Kamerun-Hollandia, Fokváros 20:30 ó

F csoport: a címvédő olaszoknak nem okozhat gondot a továbbjutás


Noha a címvédő olaszokat a szakértők nem sorolják a június 11-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság legnagyobb esélyesei közé, a csoportkör nem jelenthet gondot a squadra azzurra számára.

Marcello Lippi szövetségi kapitány bő keretében mindössze kilencen szerepelnek a négy éve győztes alakulatból, a legnagyobb gondot azonban mégis az jelenti, hogy az elmúlt idényt véve alapul egyikük sincs jó formában. A szezonban leszerepelt Juventusra és Milanra épülő játékosállományból hiányoznak az igazi sztárok, akik bármikor képesek lehetnek megvillanni, s ezzel eldönteni egy-egy meccset.

A 2006-os vb alkalmával Lippi egy kvalitásaiban kiváló, de az éppen akkor kirobbant bundabotrány miatt - a játékosok az edzőtáborból jártak rendőrségi kihallgatásokra - morálisan szétesett csapatot vezetett a csúcsra. A szakvezetőnek ha lehet, most még nehezebb dolga lesz, ugyanis ezúttal kevés nemzetközi rutinnal rendelkező játékosokból, illetve a Milanban és a Juventusban alulteljesítő sztárokból kellene ütőképes gárdát kialakítania.

A problémák ellenére a csoportból szinte kötelező az azúrkékek továbbjutása, hiszen a vb-újonc Szlovákia és a világ futballelitjében sosem jegyzett Új-Zéland válogatottjának legyőzése a papírforma szerint még ennek a megtépázott olasz csapatnak is afféle ujjgyakorlat - legalábbis a papírforma szerint. A gyenge csoport pedig igencsak kedvezhet a squadra azzurrának, ugyanis a vb-k története során nem egyszer a gyenge, szerencsét sem nélkülöző továbbjutást eredményező rajt után lendült bele és állt össze a csapat, azaz ha az olaszok bejutnak a 16 közé, onnantól már számolni kell velük.

A címvédő mögötti második helyre elsősorban Paraguay pályázhat jó eséllyel. A dél-amerikaiak sorozatban negyedszer jutottak ki a seregszemlére, s nem titkoltan szeretnék túlszárnyalni eddigi legjobb szereplésüket, amely a nyolcaddöntő volt. Bár a keret nagy részét nem túl ismert labdarúgók alkotják, ennek ellenére a dél-amerikai selejtezők során bizonyították, hogy igencsak jó együttesről van szó, amellyel számolni kell, s amely akár meglepetést is okozhat. Jelzésértékű, hogy Paraguay a kvalifikáció során legyőzte a kontinens valamennyi vb-résztvevőjét, azaz Brazíliát, Argentínát, Chilét és Uruguayt egyaránt.

A négyesben vélhetően Szlovákia csapata tréfálhatja meg a két továbbjutásra aspiráló gárdát. A függetlensége óta először résztvevő alakulat számára már maga a szereplés kivívása óriási diadal, így felszabadultan futballozhat, s ez akár komoly meglepetést is eredményezhet.

Új-Zéland ugyanakkor minden bizonnyal nem zavar majd sok vizet a kvartettben, már pontszerzése is bombameglepetés lenne. Az együttes erősségéről mindent elmond, hogy eddig három Konföderációs Kupán és egy vb-n szerepelt, s 12 mérkőzésén mindössze egy döntetlenre tellett az erejéből, a gólkülönbsége pedig 4-36.

Az F csoport programja:
1. forduló:
június 14.: Olaszország-Paraguay, Fokváros 20:30 ó
június 15.: Új-Zéland-Szlovákia, Rustenburg 13:30 ó
2. forduló:
június 20.: Szlovákia-Paraguay, Bloemfontein 13:30 ó
június 20.: Olaszország - Új-Zéland, Nelspruit 16 ó
3. forduló:
június 24.: Szlovákia-Olaszország, Johannesburg 16 ó
június 24.: Paraguay - Új-Zéland, Polokwane 16 ó

G csoport: nehéz feladatok előtt az ötszörös győztes

A szakemberek jelentős része által a végső győzelemre is esélyesnek tartott ötszörös világbajnok brazil válogatott már a csoportkörben nehéz ellenfelekkel csap össze: a Cristiano Ronaldo vezette Portugália és a Didier Drogbát soraiban tudó Elefántcsonpart is megnehezítheti a dél-amerikai gárda dolgát.

Ezzel együtt minden bizonnyal sokan nagyobb összeget is hajlandóak lesznek feltenni arra, hogy a brazilok a csoport győzteseként jutnak majd a nyolcaddöntőbe. Tehetik ezt annak ellenére, hogy az 1994-ben játékosként vb-t nyert Carlos Dunga szövetségi kapitány nem válogatta be keretébe a 2002-ben világbajnok, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által korábban kétszer is az év legjobb játékosának választott Ronaldinhót, továbbá a kétszeres aranylabdás, 1994-ben és nyolc évvel ezelőtt aranyérmes Ronaldót, és a szintén vb-győztes Roberto Carlost.

A brazil szakírók Ronaldinhót kifejezetten követelték a csapatba, ám ugyanúgy kimaradt, mint a nemzeti bajnokság idén felfedezett két ifjú csillaga, a Santost erősítő 18 éves Neymar és a 20 éves Paulo Henrique Ganso. Velük kapcsolatban Dunga a kerethirdetéskor elmondta, bár tehetségesek, egy vb-szereplés előtt mindenképpen kipróbálná őket, ám a dél-afrikai tornát nem tartja alkalmasnak arra, hogy kísérletezzen az újoncokkal.

A brazil válogatott két legnagyobb sztárja Kaká, a Real Madrid középpályása, és Robinho, a Santos csatára. Az együttesben ugyanakkor további "nagy nevek" is lehetőséghez jutnak, többek között az Internazionaléval a Bajnokok Ligája-döntőben érdekelt védők, Maicon és Lúcio, a milánóiak kapusa, Julio Cesar, valamint a német Bundesliga 2008/2009-es idényének gólkirálya, a VfL Wolfsburggal bajnoki címet nyert Grafite.

Portugália a magyarok selejtezőcsoportjából második helyezettként pótselejtezőre kényszerült, s Bosznia-Hercegovinát kettős győzelemmel búcsúztatva jutott ki a tornára. Carlos Queiroz alakulata hatalmas versenyben lehet a nyolcaddöntőt érő második helyért a nagyon jó erőkből álló elefántcsontpartiakkal. Mindkét gárda számára döntő jelentőségű lehet, milyen eredménnyel zárják a brazilok elleni találkozójukat, ugyanakkor mindkettejük számára kötelező feladat a Koreai NDK legyőzése. A papírforma szerint a második hely sorsa a két alakulat összecsapásán dőlhet el, igaz, a csoport június 15-i nyitómérkőzésén éppen ők játszanak egymás ellen.

A történetük második világbajnokságán szereplő észak-koreaiaknak ebben a négyesben minden bizonnyal csak epizódszerep jut, legfőképpen arra kell figyelniük, hogy túl nagy vereségbe ne szaladjanak bele. Teljesen esélytelennek azonban mégsem szabad őket tekinteni, már csak azért sem, mert többször volt arra példa, hogy "kiscsapat" okozott meglepetést egy-egy nemzetközi tornán. Mindazonáltal az 1966-ban a negyeddöntőig jutott gárda mai utódainak célja a tisztes helytállás lehet.

A G csoport programja:
1. forduló:
június 15.: Elefántcsontpart-Portugália, Port Elizabeth 16 ó
június 15.: Brazília-Koreai NDK, Johannesburg 20:30 ó
2. forduló:
június 20.: Brazília-Elefántcsontpart, Johannesburg 20:30 ó
június 21.: Portugália-Koreai NDK, Fokváros 13:30 ó
3. forduló:
június 25.: Portugália-Brazília, Durban 16 ó
június 25.: Koreai NDK-Elefántcsontpart, Nelspruit 16 ó

H csoport: könnyű csoportban az Európa-bajnok spanyolok

A 2008-ban Európa-bajnok spanyol válogatottnak szerencséje volt a decemberi csoportsorsoláson: a dél-afrikai világbajnokság egyik favoritjaként számon tartott együttes a papírforma szerint mindhárom riválisán könnyedén léphet túl.

A Vicente del Bosque szövetségi kapitány által vezetett Eb-győztes alakulatnak kapusgondjai biztosan nem lesznek: a kerethirdetésen az 59 éves szakember öt hálóőr nevét is felsorolta, igaz, ők a 30 fős bő keretben szerepelnek biztosan. Természetesen a szurkolóknak nem kell aggódniuk a mezőnyjátékosok miatt sem, a spanyoloknál ugyanis minden poszton világklasszis labdarúgók szerepelnek. A hosszú ideje sérülésekkel bajlódó sztárok, Fernando Torres (FC Liverpool) és Cesc Fabregas (Arsenal) is tagjai a június 1-jén 23 fősre szűkítendő gárdának, de a védők között helyet kapott a veterán Carles Puyol (FC Barcelona), klubtársa, Gerard Piqué, valamint a rutinos Sergio Ramos (Real Madrid) is. A középpályán várhatóan rendszeres irányító szerephez jut majd a Barcelona két ásza, Xavi Hernandez és Andrés Iniesta, a csatárok között pedig Torres mellett David Villa (Valencia) riogatja majd a riválisok kapusait.

Abban a szakértők nagy többsége egyetért, hogy ezzel a kerettel - amelyben az Eb-győztes csapat magja szerepel - a dél-európai együttesnek nem okozhat gondot Svájc, Chile és Honduras legyőzése a H csoportban. A spanyolokkal kapcsolatban mindenképpen figyelemreméltó az, hogy a selejtezőben egyszer sem szenvedtek vereséget, de még döntetlenjük sem volt, tíz összecsapásuk mindegyikét megnyerték, így százszázalékos mérleggel kvalifikáltak a vb-re.

A második helyért valószínűleg hatalmas küzdelem lesz majd a másik három alakulat között, a rutin és a statisztikai adatok alapján a chileiek juthatnak a nyolcaddöntőbe, ugyanakkor az Ottmar Hitzfeld által irányított svájci válogatott jó eséllyel törhet borsot a dél-amerikai gárda orra alá.

A chileiek nyolcadik alkalommal vesznek részt világbajnokságon, s bár a svájciaknak ez már a kilencedik tornájuk lesz, utoljára 1954-ben jutottak el a negyeddöntőig, míg előtte két alkalommal, 1934-ben és 1938-ban érték el ugyanezt az eredményt. Chile 1962-ben bronzérmesként zárta a tornát, s azóta igazán átütő sikert ugyan nem ért el, ám minden alkalommal veszélyes ellenfélnek számított bármelyik együttessel került is szembe. A gólszerzéssel kapcsolatban ezen a vb-n is bizakodóak lehetnek a chileiek, náluk szerepel ugyanis a dél-amerikai selejtezősorozat gólkirálya, a spanyol Real Zaragozában légióskodó Humberto Suazo. Hitzfeld azonban a lehetőségekhez képest igyekezett erős svájci keretet összeválogatni, amelyben hét olyan futballista kapott helyet, aki a német Bundlesigában edződik hétről hétre.

A H jelű négyes sötét lova a története második világbajnokságára készülő hondurasi válogatott, amely az 1982-es tornára kijutott ugyan, de a csoportmérkőzések után búcsúzni kényszerült. A közép-amerikaiak számára különösen nagy jelentőségű a csoport június 16-i nyitómérkőzése, amelyen Chilével találkoznak. Ha a hondurasiak azon az összecsapáson győzni tudnak, valószínűleg nagy lépést tesznek a minden bizonnyal csak álmaikban felbukkanó nyolcaddöntős szereplés felé.

A H csoport programja:
1. forduló:
június 16.: Honduras-Chile, Nelspruit 13:30 ó
június 16.: Spanyolország-Svájc, Durban 16 ó
2. forduló:
június 21.: Chile-Svájc, Port Elizabeth 16 ó
június 21.: Spanyolország-Honduras, Johannesburg 20:30 ó
3. forduló:
június 25.: Chile-Spanyolország, Pretoria 20:30 ó
június 25.: Svájc-Honduras, Bloemfontein 20:30 ó
Forrás: MTI/hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását