2024. április 27. - Zita
Az országgyűlési választások második fordulóján a HírExtra munkatársai élőben jelentkeznek be a négy parlamenti párt székházából. Percről - percre követjük nyomon az eseményeket a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és az LMP központjából.
2010. április 25. vasárnap 19:02 - HírExtra
21:15 LMP - Ez egy forradalom volt

Schiffer András, az LMP elnöke a sajtótájékozatóján gratulált a győztes Fidesznek. A 13 állva maradt LMP-s jelöltet méltatta a beszédében: kiemelte, hogy az LMP politikája helyes volt. Beszédében visszatekintett az elmúlt 2 évre. Többezer magyar állampolgár vette kezébe a politika irányítását, melyet Schiffer igazi forradalomnak nevezett. Az LMP a Parlamentben is hűen képviseli azt az elvet, ami addig jellemezte a pártot.

Shiffer szerint itt az idő arra, hogy végetérjen az irracionális háború, amelyben a pártok és az állampolgárok vívnak egymással. A Fidesz kétharmadát az elmúlt nyolc év katasztrófális kormányteljesítményének nevezte, de kiemelte, hogy ez egy olyan történelmi helyzet lehet, hogy a kormányzó hatalom önmérsékletet tanusítson, és ezzel valamit visszaállítson a megroppant bizalomból. Az LMP kész az együttműködésre a demokratikus pártokkal, és a kormánypárttal is. Schiffer szerint van élet a kétharmadon túl, ehhez a parlamenti elit támogatására van szükség.

Schiffer András majdnem elfelejtette bemutatni a parlamentbe bejutottakat, de az egyik televíziós kolléga kérésére ezt bepótolta.

21.15 MSZP - Kovács szeritn alulról kell megújulni


Kovács László szerint a szocialista pártnak új, de nem feltétlenül fiatal arcokra van szüksége a jövőben. Szerinte a teljesítménynek kellene lennie az egyetlen értékmérőnek, a korrupciós gyanú árnyékát is el kell majd kerülnie a mélyebb társadalmi beáygazódottságra törekvő új MSZP-nek. Kovács a HírExtrának azt mondta, akkora a választák a tehetséges szocialisták között, hogy senkit nem szeretne kiemelni az elnökségi pozíciókra esetleg aspirálók közül.

21: 18 Fidesz: leírhatatlan öröm a téren


A győzelem lendületével kell folytatni az együttműködést, az újjáépítést, és a felelősök megtalálását. Diadalra vittük a magyarok álmát. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – búcsúzik Orbán. A tömeg nem nagyon tudja, miket kiáltson világgá örömében. Van, aki a „Hajrá Magyarország” – rigmust, van, aki Orbán Viktor nevét skandálja. Felcsendül a Himnusz, de Kölcsey és Erkel Ferenc remekműve alighanem csak az alaphangot adja meg a téren kezdődő óriási népünnepélynek...

21:15 Jobbik Van süti, van Vona

Kiosztották a sajtónak járó sütiket. Már egy darab sincs belőlük, pedig ezúttal nem a minőségi fajtából hozattak, és frissességük is rég elmúlt, A hangulat egyébként nem sokat változott: szállingózó sajtósok és pártarcok,de nem igazán keresik egymás társaságát. Csupán Vona Gábor mögött áll sajtósor - ki ki várva az interjújára. Természetesen a prominensebb médiumok elsőbbséget élveznek - most éppen a HírTV van soron.

21:07 – Fidesz: Orbán Viktor: új rendszer lesz


A mai napon a magyarok bebizonyították, hogy van értelme a demokráciának, mert olyan forradalmi változást hajtottunk végre, amilyet régen csak forradalmak idején lehetett. A magyarok ma rendszert buktattak, és egy újat teremtettek. Ez a nemzeti együttműködés rendszere – véli Orbán, aki maga is büszke rá, hogy részese lehet a sikernek.

"Átléptük a saját árnyékunknak. Olyan rendszer lesz itt, melyben egymást fogjuk segíteni és bíztatni. Ebben a rendszerben a régi szabályok értelmét vesztik. Mától a magyar emberek érdeke lesz az első. Ez mindenki számára lehetőség. A sikernek teljes jogú részesei a határon túli magyarok is" – mondja a Fidesz miniszterelnök-jelöltje.

21:04 - LMP - Tényleg teljesen más a politika!


Orbán Viktor éppen most tartja a beszédét, a teljes MSZP elnökség lemondott, az LMP meg sehol. valószínűleg egyben kívánnak reagálni minden eseményre. Ha pedig nem így lenne, akkor ez az új politika, amiről beszéltek. Érdekes lenne. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

20:59 MSZP - Elmenekült a japán nagykövet


Megdöbbentő indulósebességgel távozott az MSZP-székházból a japán nagykövet, amint a tévben bemondták, hogy Orbán Viktor Maragyarország új miniszterelnöke. Lehet, hogy a nagykövetet erről az eshetőségről nem tájékoztatták előre...

20:55 – Fidesz: Orbán Viktor: magyar világsiker


Hatalmas ováció közepette lép színpadra az est fénypontja, Orbán Viktor. A tömeg „Megnyertük, megnyertük!” – öt skandálja. „Örömmel jelentem, hogy a mai csúcstámadás sikerült! – jelenti be. Magyarország a mai napon megerősítette helyét az európai demokráciában. Köszönet érte! – mondja. Orbán mögött ott ál a teljes Fidesz-vezérkar.

20:47 – Fidesz: pfújolás a téren


A Fidesz mai győzelménél már csak a Vörösmarty téri tumultus nagyobb. A hangulat a téren leginkább a mámoros szóval írható le, de érezhető, hogy az nép nem csak örvendeni, hanem kárörvendeni is jött ide. Folyamatos pfújolás és gúnyos kacaj üti fel a fejét, akárhányszor csak szocialista politikus tűnik fel téren felállított kivetítőkön. Jöhet Szekeres Imre, Lendvai Ildikó, vagy Mesterházy Attila, a reakció nem változik. Nyolc év jobboldali keserűsége száll fölé a téren.

20:46 - LMP - Mindenki a képernyőt bámulja


Minden sajtós kollega a televízió képernyőjét figyeli, ahol Orbán Viktor beszél. Ez a legnagyobb esemény hosszú idő óta. A sajtónak fenntartott helyiségbe egy bácsika is bejött, pogácsát majszolva. Jó étvágyat bátyám!

20:45 Jobbik - Elhalasztott szebb jövő!

Mosolyszünet honol az Európai Kongresszusi Központban: pártprominensek - Balczó Zoltán és Morvai Krisztina - erőltetett jókedvvel beszélgetnek a sajtó képviselőivel, miközben a Jobbik agytrösztje, Szabó Gábor kampányfőnök vonul ki komor arccal az épületből, telefonját hívásra emelve. Az izgalom és a felfordulás nagysága hasonlatos ahhoz, mint ami egy curling versenyen honol: az elfogult ultrákon kívül mindenki szájában megsavanyodik a tej, a dögunalom hullaszaga szinte érezhető.

De ekkor Vona Gábor pártelnök emelkedik szóra, mögötte a Jobbik elitjével: megköszöni a választók kitartását, és gratulál Molnár Oszkárnak, aki a Jobbik segítségével függetlenként jutott be a Parlamentbe. Ám a kötelező formaságokon kívül magasztalja a párt erényeit is: Nem csak azt hangoztatja, hogy alulról szerveződő nemzeti párt ekkor a sikereket még nem ért el, hanem azt is, hogy ők betartják ígéreteiket - azokat nyugodtan számon lehet kérni - és hogy a ők a népet valóban képviselni fogják odabenn.

Gratulál a narancsos liga győzelmének, de ugyanakkor veszélyesnek nevezi Orbán Viktor kétharmadát. "Az ország romokban hever" jelenti ki Vona, ezzel indokolva hogy a Fidesz, ha kérne sem kapna tőlük türelmet. Négy területet emelt ki, amelyben együttműködne a Fidesszel: adócsökkentés, "a kilakoltatás rémének megszüntetése", a közbiztonság növelése, és az elszámoltatás. De ha a Fidesz nem tartja be az ígéreteit, úgy a Jobbik számon fogja kérni azokat rajta - ígéri Vona. A pártelnök kéri, hogy a nép kövesse nyomon a párt parlamenti munkáját, hisz "érdemes lesz", hisz meg fogják változtatni az ottani klímát.


20:42 MSZP Mindenki lemond!

Az első fordulóval ellentétben az MSZP elnökségének prominensei sorakoztak fel a pódiumon.
Lendvai gratulált az új kormánynak, mint mondta, a kétharmados többség nem ígér sok jót, de az MSZP mindent megtesz majd a demokratikus értékekért a baloldal, a demokrácia és a progresszió szószólójaként.

Sajnálják, hogy csalódást okoztak a választóknak. Szerinte az elmúlt nyolc év az országnak nem volt kudarc, éppen csak az MSZP-nek nem volt sikeres.

Ezután bejelentette a teljes elnökség lemondását, mint mondta, az új elnökségről a nyári MSZP-kongresszus dönt, a teljes tisztújításra az önkormányzati választásokig kell majd várni.
Mesterházy gratulált az új miniszterelnöknek és a két győztes szocialista jelöltnek, Tóth Józsefnek és Szanyi Tibornak. Mesterházy elvárja a Fidesztől, hogy nemzeti sorskérdésekben konzultáljon velük, ugyanis a haaz nem lehet ellenzék nélkül. Emellett felszólította a Fideszt, hogy az antidemokratikus erők ellen fogjon össze a többi demokratikus párttal. Párbeszédes kormányzásban bízik.

A Szocialista Párt szerinte érti a választók üzenetét, ezért három fontos feladatuk lesz: az elmúlt húsz év politikai eseményeinek értékelése, a konstruktív és kritikus ellenzéki szerepre való felkészülés, és az ország "európai úton" tartása. A negyedik a háromból az MSZP újjászervezése, nemzeti, demokratikus és baloldali néppárttá.

20:32 – Fidesz: Tőkés László: nemzetstratégiai rendszerváltásra kerülhet sor


Fontos, hogy a nemzet javára kamatoztassuk ezt a választási győzelmet, mert hiszem azt, hogy itt már eltörpülnek a pártszempontok, itt egy nemzetstratégiai rendszerváltásra kerülhet sor. Adja isten, hogy felépüljön és megerősödjön a magyar nemzet – mondja Tőkés László, az erdélyi magyarok európai képviselője a Duna tévének.

20:31 MSZP - Lemondhatnak


Mesterházy Attila és Lendavi Ildikó tíz perc múlva fognak beszélni, hogy lemondanak, vagy egyszerű sajtótájékoztatót tartanak, nemsokára kiderül.

20:18 – Fidesz: Kósa Lajos: győzelem világcsúccsal

Lenn a téren eddig egyszer hallatszott elégedetlenség: amikor a HírTV Szekeres Imrét és az MSZP Jókai utcai székházát kapcsolta. Amúgy kitűnő a hangulat a Vörösmarty téren. Bár az eredmények csak mostanában szállingóznak, a színpadra lépő Kósa Lajos arról beszélt, a Fidesz nem csak a győzelmet söpörte be, hanem a világcsúcsot is megugrotta. Azt is hozzátette, ez a hihetetlen felhatalmazás arra lesz jó, hogy a Fidesz a vele szövetséges politikai erőkkel „újjáépítse” ezt az országot.

20.15 MSZP - Szekeres is ráment az LMP-re


Szekeres megköszöni mindenkinek, akik nem a Fideszre szavaztak, különösen azoknak, akik a "Lehet a más politika" néven közismert pártra voksoltak abban a négy körzetben, ahol az MSZP-s jelölt visszalépett. "Ezek szocialista szavazók" - mondta Szekeres.

Elmondta az MSZP a legnagyobb ellenzéki pártként a jövőben alternatívát kíván nyújtani, ezután kisétált és elment a villany. Mindjárt lesz egy érdekes sajtótájékoztató is.

20:07- LMP - A nagy semmi


Hámori Hanna, az LMP sajtófőnöke nem szeretett volna válaszolni arra a kérdésünkre, hogy mit szól Lendvai Ildikó esetleges lemondásához. Ez azért is szerencsétlen, mert rajta kívül senki sincsen itt.



20:02 - LMP - "A pofánk mindent elárul."


Amikor nem történik semmi, az újságíró enni tudna - ha lenne mit -, illetve dohányozni. Az erkélyen egészségrombolás közben két csinos lányt kérdeztünk meg arról, hogy mit szólnak a Fidesz kétharmados győzelméhez. A válasz egyértelmű volt: A pofánk mindent elárul.


20:02 MSZP - Totális kudarc


Az eddigi eredmények szerint a szocialistáknak nem sikerült megakadályozniuk a Fidesz kétharmadát, és sehol sem sikerült megfordítani az eredményeket. Kizárólag Tóth József áll nyerésre Angyalföldön. Vereség és közeli sajtótájékoztató dögszaga lengi be a székházat. Lehet, hogy az egész elnökség lemond.

20:01 – Fidesz: mindenki biztos a kétharmadban


A téren állók között mindenki biztos abban, hogy a Fidesz-KDNP a második fordulós siker mellé behúzza a bónuszgyőzelmet is, vagyis megkaparintja a kétharmados többséget a következő Országgyűlésben. Sokan a Fidesz-gyűlésekről ismert „ITT AZ IDŐ”, valaki egy ”Csáó, MSZP!” feliratú plakátot tart a magasba.

19:53 Jobbik: visszaélések


A Jobbik választási visszaéléseket tapasztalt az országgyűlési választás második fordulójában Északkelet-Magyarországon - mondta vasárnap este Gyüre Csaba, a párt alelnöke.

19:45 – Fidesz: fiesztahangulat a Vörösmarty téren


A Vörösmarty téren most már szinte egy narancsszínű felsőt se lehet ledobni, holott az egyre forróbb hangulat ezt lassan esetleg megkövetelné. A placcon ott van Pálffy István, valamint a tömegben bóklászó tudósítónk Czene Attilát és feleségét is látni vélte. A színpadon az imént Schmitt Pál lelkesítette az amúgy sem elkámpicsorodott publikumot.

19:42 Jobbik 50+


A Jobbik összesen "50 körüli" országgyűlési képviselői mandátumra számít a választások második fordulója után - mondta Balczó Zoltán EP-képviselő, a Jobbik alelnöke vasárnap a kampánycsend lejárta után tartott budapesti sajtótájékoztatóján.



19.25 - LMP - Sajtótájékoztató 21.30-kor

Mint kiderült, komolyabb sajtótájékoztatóra csak 21.30 perc magasságában lehet számítani. A székházban továbbra is csend és nyugalom honol, de legalább valamilyen elemózsia került az asztalra : minimalista zsíroskenyerek, és pogácsák kínálják magukat. Elkéne egy rágógumi is. Kíváncsi vagyok, hogy a többi kollégánál mi a helyezet. Van sör?

Forrás: HírExtra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását